Dtum
Login with Facebookk
1917 | Február

A hónap rövidhíreiből

A nagy szünidő

A fővárosi iskolákat bezárták egész februáriusra, mert nincs elég fütőanyag. Csak a napközi otthonok maradnak nyitva a szegény gyermekek számára. Ez kényszerüség és nem szólhatunk hozzá.

De ugyanakkor azt rebesgetik, hogy a nagy vakáció kétrészre szakitását tervezik: az idén tehát, mert most egy hónapig szünetelnek, csak egy hónap lesz a vakáció.

Ehhez a gondolathoz a kormánynak is lesz szava.
Az órát előre lehet tolni, de a napot nem. Azért az ilyen nyári pótlékot képtelen halvaszületett gondolatnak tartjuk. 


A Salgótarjáni Kőszénbánya Részvény Társulat az igazgatóság ülésében megállapitotta az 1916. évi zárószámadásokat és elhatározta, hogy a március hó 5-re egybehivandó közgyülésnek részvényenként 25 korona osztalék fizetését fogja inditványozni.

Javasolni fogja továbbá, hogy az értékcsökkenési tartalékalapra 1.400,000 koronát, a tartalékalapra 400,000 koronát, a tisztviselői nyugdijalapra 75,000 koronát, a munkástárspénztárak javadalmazására 240,000 koronát, a dr. Chorin Ferenc munkásgyermekeket segitő alap céljaira 25,000 koronát forditson és a mult évben a háboruban elesett társulati munkások özvegyeit és árváit gyámolitó alapitvány további gyarapitására 200,000 korona forditassék, miáltal ez az alapitvány 400,000 koronára emelkedik.

Az igazgatóság azon inditványánál, hogy az osztalék 35 koronáról 25 koronára szállittassék le, tekintetbe vette a román betörés által okozott károkat. 

A Közélelmezési hivatal nem osztogatja a kukoricalisztet. Egy mai reggeli lapban az Országos Közélelmezési Hivatalban folytatott beszélgetésre hivatkozva, oly irányu közlemény jelent meg, hogy a székesfőváros részére azért is kellett tengerilisztet kiutalni, mert oly sok tengerink van, hogy apránként el kell osztani.

A Budapesti Tudósitó hivatalos helyről azt az értesitést kapta, hogy a Közélelmezési Hivatal részéről ily irányu kijelentés egyáltalán nem történt, minthogy a jelenlegi helyzet mellett nem is történhetett. 


A keményitő legmagasabb ára 

A keményitő árakban űzött legutóbbi árdrágitásokat és visszaéléseket azzal indokolták sok helyütt, hogy a keményitő ára rendkivül felszökött.

A fogyasztó közönség megvédése céljából illetékes helyről közlik, hogy mindennemü keményitő, ugymint burgonyakeményitő, buzakeményitő, rizskeményitő és tengerikeményitő ára kicsinyben való elárusitásnál a fennálló kormányrendelet értelmében kilogrammonként 2 korona 87 fillérnél magasabb nem lehet.

Aki tehát magasabb árakat követel, sulyos büntetés alá eső árdrágitást követ el. A kiskereskedelemben már elegendő áru áll rendelkezésre.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az átmeneti szénhiány napjaiból (kokszra váró teherkocsik az óbudai gázgyár előtt) Az átmeneti szénhiány napjaiból (az elnémult gázgyár)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98