Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

Kétéltü automobil

Ez a kép, ha csekélységnek látszik is, mégis fontos, bizonyiték arra, hogy ezt a világháborut az angol és francia hatalmi politika a németek kirablására inditotta meg. Hazug az a cél, hogy Európa kis népeit akarják fölszabadítani, hazudtak akkor, amikor Oroszország előtt arról szavaltak, hogy Oroszországnak Konstantinápolyt akarják megszerezni, minden szavuk, írásuk ámitás és csalás volt.

Be nem vallott, de közönségesen tudott cél az volt, hogy leverve Németországot, elveszik tőle a gyarmatokat, s ha lehet, hát talán a kis népfajokból a levert ellenség rovására önálló nemezeket csinálnak. A gyarmatpolitika az, amely az 1870-iki porosz-francia háboru óta néhányszor világháboruval fenyegette ezt a földet, s a gyarmatpolitika az, amely Angliát vezette ebben a háboruban.

A világháboru kitörésekor Németország csak itthon volt készen, Anglia ellenben hihetetlenül megerősitette a gyarmati seregeit. Itthon Anglia helyett a szövetségesei véreztek el, a gyarmatokon pedig mindenütt az angol katonaság győzött. Angliának a gyarmat a fő, s csak akkor határozta el magát arra, hogy teljes erejével fekszik bele az európai háboruba, mikor szövetségesei a becsapatásról beszéltek. Ez a kép például ékesen bizonyitja, hogy az angol és francia ipar is minden erejét inkább a gyarmati erősitésekre, mint az európai esetleges háborura forditotta.  Az azután csak természetes, hogy viszont Németország az európai erejét növelte, mert ezzel helyesen ugy vélte, hogy ellensulyozhatja minden gyarmati veszteségét. Ez a világháboru érem igazi oldala.

Ez a vizben álló automobil francia gyártmány. Az a rendeltetése, hogy a gyarmatokon a vasutat pótolva a nagy távolságokat legyőzze. A távol tengereken túli gyarmatok ugyanis csak lassan-lassan követik a civilizációt, alig van egy-két járható utjuk, a folyók nincsenek áthidalva, s egy-egy út teljesen véget ér a keresztben folyó víz partján.

Ezen a nehézségen segit a vizi automobil, vagy ahogyan a cimben jelöltük, a kétéltü automobil. Ebben a rovatban már egy izben bemutattunk egy olyan automobilt, amely teljesen ugyanaz, mint a motorcsónak, csakhogy korongkerekei is vannak, amelyekkel a szárazföldön teljesen ugy halad, mint rendes géperejü kocsitársai. Ha vizi akadály került az utjába, belemegy a vizbe s ott meg a motorcsónak szerepét tölti be.

Ez az itt bemutatott szerkezet más. Ez nem uszik a vizen, mint a motorcsónak, ez a sekély vizek fenekére ér le kerekeivel, s a vizben is automobil, amely gépi erejével halad tovább. E kocsinak a rendeltetése főképpen az, hogy árvizek esetén az elöntött utakon és sekély medrü vizek fenekén minden különösebb baj nélkül áthaladhasson. E célból ugy van szerkesztve, hogy minden alkotórésze vizhatlanul el van zárva, a kipuffogó és a hütő csöve pedig a kocsiszerkezet fölé emelkedik, ugy, hogy a vizben való haladásnál ezeknek az ugynevezett „légző szerveknek” semmiféle érintkezése sem lehet a vizzel.

Milyen nagy érdekeik lehetnek az angol és francia államoknak a gyarmatokon, ha külön automobil gyáraik vannak, amelyek csak gyarmati kocsikat gyártanak, s milyen kinos lehet most a helyzetük, hogy a háborut esetleg be kell fejezniök, s a németeket nem tudták leverni, és így nem tudják a virágzó gyarmati kincseiket elrabolni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Emberiesség a hadviselésben Emberiesség a hadviselésben
A német vezérkar félhivatalos közlönye nagy megelégedéssel állapítja...
 A napfogyatkozással kapcsolatos földmágnességi zavarok A napfogyatkozással kapcsolatos földmágnességi zavarok
Az utolsó két évtizedben tervszerű és rendszeres megfigyeléseket...
A fajvédők és a szocialisták bécsi tüntetései
A fajvédők és a szocialisták bécsi tüntetései
Vasárnap reggel éles, jeges szél süvöltött Bécs utcáin, amikor a...
Pompás győzelmet aratott a Hungária Lilleben Pompás győzelmet aratott a Hungária Lilleben
Hungária – Olimpique Lille 7:0 A Hungária FC vasárnap délután...
A Kriketterekre kiszabott büntetést hatálytalanították. A Kriketterekre kiszabott büntetést hatálytalanították.
Még mindenkinek emlékezetében van az a nagyobbszabásu sportbotrány,...
Új hőelektromos jelenség Új hőelektromos jelenség
Ha két különnemű fémet, példáúl bizmutot és antimont keretbe...
Egy banktisztviselő milliós sikkasztása Egy banktisztviselő milliós sikkasztása
Néhány nappal ezelőtt Gergely László fővárosi kereskedő arra a...
Gazdasági kisvasutak Gazdasági kisvasutak
Egyik hirneves közgazdasági irónk, Löherer Andor tollából egy érdekes...
A majmos csekkcsalót, Horvát Mennyhértet vasárnap a toloncházba vitték A majmos csekkcsalót, Horvát Mennyhértet vasárnap a toloncházba...
A rendörség vasárnap befejezte a nyomozást az ismert nemzetközi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98