Dtum
Login with Facebookk
1917 | Május

Séta a színházak körül

Májussal a verőfény, a jó meleg napsugár köszöntött reánk és ezzel uj élet kezdődött a színházaknál. Amig eddig próba előtt és után a kapus kis páholyában huzódtak meg próbapongyolájukban a művésznő hölgyei és az álmos művész urak, most már a kis kapu előtt sütkéreznek, ott tereferélnek, vicczelnek, élczelődnek; ami a színházak világában történik, azt mind-mind megbeszélik. Ám nem minden színháznak van ilyen kapualj előtti találkahelye. A Nemzeti kapualja az ugyan híresség; jó néhai mester, Ujházi Ede, ült ott naphosszat a kapú elé tett széken, és körülötte sereglettek a fiai. A Vigszinház kapuja előtt évek óta egy hosszú pad áll, amely napfényben vendégül látja a művészeket. A Népopera előtt állva sütkéreznek, a Magyar Színháznak utczára nyiló társalgója van, a Király-színháznak csak a belső udvarán lehetne csoportosulni, vagy a Hatvani-vendéglőben, ahol fehéren teritett abroszok, jól hűtött sör, borocska, harapnivaló várja őket.

A Király-színház nagyban hirdeti a Csárdáskirálynét még mindig. A szinlap szinte hónapok óta változatlan, csak fenn ékeskedik egy pirosbetüs nagy szám, a mely most már a 190-ik számon is túl van, hirdetve az előadásokat, amely mindig egygyel több lesz. Már a százkilenczvenedik megvolt és most közeledik a kétszázas, szokatlan nagy siker ékes hirdetője. Az egész szezon a Csárdáskirálynével telt el, hogy ezzel végződik-e majd, most már nem is a színház igazgatóságán mulik, hanem a közönségen, meg tudja-e továbbra is tölteni a nézőteret. A szinház készen van minden eshetőségre, ha netalán megcsappana az érdeklődés, hoznak egy uj szenzációt, a -t. Ez a darab már Fall Leó muzsikájával füszerezett és Bécsben éppen olyan sikerrel szerepel a műsoron, mint a Kálán Imre Csárdásfürstinje. Tehát, ha a közönség nem jól viselkedik, büntetésül – uj bemutató kap.

Legszorgalmasabb színház az idén a Magyar Színház. Eddig kilencz darabot mutatott be – csak egy-kettő közüle külföldi szerző munkája – és már ujból két darab vár előadásra. Az egyik vígjáték, egy fiatal de annál tehetségesebb magyar író, Ujhelyi Nándor Kalapja, a másik hatalmas drámai költemény, Ibsen Peer Gyntje, amit Grieg nagyszerű kisérő zenéjével óriási zenekarral fognak a Magyar Színházban bemutatni. A két darab két művésznek fog különösen sok babért szerezni. A vigjátékban a vezető szerep Z. Molnár Lászlóé, a drámában Törzs Jenőé. Az egyik sem kisebb jelentőségű a másiknál, hiszen a mókázás sem könnyebb, mint a komoly szavalat. A két szezonvégi bemutató azonban szenzációsnak igérkezik és aligha ad helyet majd ujabb daraboknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Walkó külügyminiszter vasárnap délelőtt Apponyi gróffal tanácskozott Walkó külügyminiszter vasárnap délelőtt Apponyi gróffal...
Walkó külügyminiszter szombaton és vasárnap fölkereste Apponyi Albert...
Közellátási menetrend októberre Közellátási menetrend októberre
Mit hoz az október a közellátásban – kérdeztük Bárányos Károly...
Egy érdekes labdarúgó mérkőzés Egy érdekes labdarúgó mérkőzés
Gyönyörű szélcsendes őszi idő kedvezett a mérkőzésnek és bár a...
Hofrichter főhadnagy Hofrichter főhadnagy
Rettenetes bünténynyel vádolták meg hónapokkal ezelőtt Hofrichter...
Angol jelentés London éjszakai bombázásról Angol jelentés London éjszakai bombázásról
A légügyi minisztérium jelenti vasárnap reggel: Az ellenség...
Milyen engedményeket adnak a bankok a gazdaadósoknak Milyen engedményeket adnak a bankok a gazdaadósoknak
A pénzügyminiszter felhívására a mezőgazdákat terhelő tartozások...
A Mount Palomar-i csillagvizsgáló A Mount Palomar-i csillagvizsgáló
Mindössze néhány hónap választ el már csak a világ legtökéletesebb...
Rövidek Rövidek
A washingtoni angol követ megjelent a külügyi hivatalban, hogy átadja...
A postahajók fölszerelése repülőgéppel A postahajók fölszerelése repülőgéppel
Az Atlanti-óceánon való átkelés idejének lehető megrövidítése a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98