Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

A szórakozott betörő

A szórakozottság ártatlan fogyatkozás. Tudós professzorok erénye, kiknek e hajlamosságát rendszerint az – esernyőjük bánta meg. Praktikusan foglalkozó embernek azonban nem való, mert mélységes kárát vallhatja.


És ilyen praktikus foglalkozásnak veendő a – betörés mestersége is. Igenis mesterség, melyhez az iparigazolványt ugyan sokszor a börtönfelügyelőség adja, mindazonáltal mégis alig akarnak elfogyatkozni azok, akik életpályájukká tették meg. Sőt szaporodnak.
Ezekben a mostoha időkben, amikor mindenben akkorra a hiány, a betörők szintén rekviráló-bizottságokká tömörülnek és a házigazda távollétében némelykor ugyancsak alaposan elrekvirálják az ugynevezett elsőrendű szükségleteket.


Természetesen nem minden előzetes tájékoztatás nélkül. A betörők rendszerint napokon át ólálkodnak egy-egy lakás körül, mig végre tettre szánják el magukat. Pontosan tudják ki az, akit megvizitelnek és mi az, amiért hivatlan látogatásukra érdemesítik.


Határozottan szórakozottnak minősítendő tehát az a betörő, aki nemrégiben egyenesen egy detektívlakásba surrant be álkulcsosan. És megint csak szórakozott, mert a detektiv hozzá – otthon is volt. Mert alig tette be a lábát a betörő az előszobába, már előtte is termett egész életnagyságban a detektí.
- Hohó Tóni! – ripakodott a betörőre – már engem is megtisztelsz? Pont engem akarsz megnyomorítani? Tudod-e hogy ez nem szép tőled?!
A Tóninak mondott betörő azonban hamarosan feltalálta magát.
- Hát igen! – mondotta és nyelt egyet – de nem rossz szándékkal tettem. Direkt kerestem az urat, mert mózerolni (beárulni) akarok. Egy nagyszerű készülő srenket (betörést) fedezek fel.
- No engem ugyan nem állítasz falhoz. – nevetett a detektív – neked van mondanivalód, s ezért egyenesen betörsz ide? Ez legalább is egy kicsit furcsa.
A szórakozott betörő természetesen egy-kettőre lakat alatt volt, de szórakozottságát most már azért is folytatta. Semmi rábeszélés nem vette rá, hogy a társaira is emlékezzék.
Hasonló szórakozott példány volt egy hírhedt zsebtolvaj, aki egy villamos perronján szerencsétlenkedett el, amikor a mellette szorongó polgártárs zsebében felejtette kezét. De azért égre-földre esküdözött, hogy ártatlan ember és csunya rosszakarat áldozata. Neki ugyan soha nem volt dolga a rendőrséggel.
Utána néztek a nyilvántartásba és tényleg a neve, amit bemondott soha sem szerepelt. Helyes! Irja tehát alá a jegyzőkönyvet.
A mi emberünk fogja magát és aláírja. A fogalmazó rátekint az aláírásra és egyszerre felderül az arca. Egészen más nevet írt az ipse, mint a mit bemondott. Szórakozottságában – igazi nevét irta alá. Hirhedte közismert zsebtolvaj nevét.
Most már ő is észrevette gyászos tévedését, de késő volt. Nyomban lecsukták, olyan nagy tisztelője volt a rendőrség az igazi nevének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Esztergomi lefiniselte Kelent a Thomka-emlékversenyen Esztergomi lefiniselte Kelent a Thomka-emlékversenyen
Vasárnap délelőtt a rákosi réteken rendezte a BEAC hagyományos Thomka...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Bécs városa folyó hó 20-án és 21-én osztrák viziuti tanácskozást...
Pécsi József -  A fényképező művészete Pécsi József - A fényképező művészete
Az utolsó tíz-tizenöt esztendő alatt komoly és számottevő fejlődésen...
Kassák Lajos: Monoton Kassák Lajos: Monoton
Mondom bizony, ma fáradt és nagyon szomorú vagyok s időm sincs cifra...
A Jókai-szoba Párisban A Jókai-szoba Párisban
A világkiállítás magyar csoportjainak egyik kiválóan érdekes része a...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A kereskedelemügyi miniszter elrendelte, hogy 1922. január 1-től...
Tolvajfilozófia Tolvajfilozófia
Ne tessék hinni, hogy az a tolvaj, aki már mesterségévé tette, hogy...
12 asztalon játszottak egyszerre a Sportcsarnokban a kaucsuklabda hősei 12 asztalon játszottak egyszerre a Sportcsarnokban a kaucsuklabda...
Hiába, a ping-pong (azaz bocsánat: asztalitenisz) még mindig népszerű...
Keservek a nyári ruhákról Keservek a nyári ruhákról
Egy ideig még csak lehetett húzni a dolgot. Majd húsvétra –...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98