Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Hírek Oroszországból

Az oroszországi eseményekről érkezett jelentések még mindig nem mutatnak tiszta képet. Az entente fenyegetéseiből az tűnik ki, hogy a szakítás a nyugati szövetségesek és Oroszország között közvetlenül küszöbön áll. Anglia és Amerika most zsarolni próbál, de könnyen megeshetik, hogy ez a zsarolási kisérlet visszafelé sül el és Oroszországot még gyorsabban a különbéke felé tereli.

 

Egy stockholmi távirat azt jelenti, hogy a bolseviki kormány elfogató parancsnoka adott ki Duchonin, az orosz hadsereg parancsnoka ellen, aki vonakodik teljesíteni a fegyverszünet felajánlására vonatkozó parancsot. Duchonint haditörvényszék elé akarták állítani. Arról, hogy az utódjává kinevezett Krglenko képes volt-e már elfoglalni a helyét és ha Igen, megtette-e már a fegyverszünetre vonatkozó ajánlatot, vasárnap estig hiteles hír még nem érkezett. Pedig az oroszokat gyors cselekvésre készteti már az egyre jobban fenyegető éhinség is, melyről ma egy kopenhágai távirat megdöbbentő részleteket közöl.


Az orosz eseményekről szóló távirataink itt következnek.

Katasztrófa fenyegeti az orosz hadsereget

Kopenhága, nov. 25.
A Nationaltidende pétervári táviratot közöl, amely szerint az élelmiszer-miniszterium vezetője a munkás- és katonatanács bizottságainak a frontról érkezett táviratot továbbított, mely borzalmas szinekbe festi a fronton uralkodó élelmiszer-hiányt. Az utolsó kétszersült-készleteket elfogyasztották és az élelmiszerek érkezése napról-napra csökken. Ha rövidesen nem segítenek ezeken az állapotokon, katasztrófa fog beállni. Az északi frontról azt táviratozzák, hogy a legutóbbi három napon csak 15 vaggon élelmiszer érkezett. Kenyér, vaj nincs többé. A hadsereget katasztrofális éhinség fenyegeti.

A kozákok állásfoglalása

Kopenhága, nov. 25.
Haparandából jelentik: Megerősítést nyer, hogy Muravjev ezredes, a pétervári katonai kerület főparancsnoka, visszalépett. A csapatok fővezérévé Antonovot nevezték ki, aki tagja a forradalmi bizottságnak.


A Novoje Siza jelenti, hogy a lapok a Novoje Vremja és a "Sovjet" kivételével ismét megjelenhetnek.
A Djen jelentése szerint a kozákszövetség tanács egyhangulag határozatot fogadott el, amely kijelenti, hogy a tanács nem hajlandó a bolsevikiek államcsinjét elismerni, de nem kiván beleavatkozni az Oroszországban kitört polgárháboruba. Minden erejével sürgetni fogja a demokratikus jogrend megvalósítását a különböző kozákterületeken.

Frontcsapatok Pétervár előtt
Stockholm nov. 25.
A Vecsernaja Poste szerint egy Pétervár ellen vonuló hadtest Wyrica állomásnál megállt. A frontról elhívott csapatok közelednek Lupához.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Antonov Szentpétervár
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98