Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Olyan fontos, mint a kenyér

Nem állítunk lehetetlent, mikor a papirost a kenyér fontosságának megfelelő fokra helyezzük. Az igaz, hogy a papirost nem lehet megenni, de viszont papiros nélkül alig képzelhető el az élet. Nem is kell egyebet mondanunk, mint megemlítenünk azt a körülményt, hogy ha nincs papiros: nincs ujság, nincs hirszolgálat, nincs közlekedés, megáll az élet, megbénulnak az élet erei a front mögött és a fronton magán annál rettenetesebben dulna a halál.

A mai állapotot emlitjük ugyanis, amikor háboru van, a mai helyzetben fordulhat elő, hogy a papiros, amikor nem az életre, hanem a halálra dolgozik minden üzem. Olyan kicsiségesen kezdődik megbénulni az élet, azon a réven, hogy nincs papiros, hogy ezt a logikai láncot nem is érdemes elmondani. Az olvasó fantáziájára bizvást rábízhatjuk, hogy önmaga állapítsa meg, hogy mi lenne, ha a világon elfogyna ma a papiros.

Nem régen kaptunk ebből egy kis ízelítőt, a sajtótól megvonták a papirost jó nagy mennyiségben s egyenesen háborus okai vannak e ténynek, élesen belevilágít abba a képtelenül szövevényes életbe, amelyet a háborus ipar ezekben az időkben végig küzd. Itt látja az olvasó az ujságpapirosgyártás módját, a hengerelő gépet, amely a puha, pépszerű, vízzel telt, de már bizonyos szilárdságu papirosanyagot megfosztja a fölös vizétől, s a papiros a végén, mint száradt, szilárd kész gyártmány fölcsavarodik a hengerre. Arról már irtunk, hogy a papirgyártáshoz milyen anyagok szükségesek, hogy milyen nyersanyagok előgyártásából keletkezik az a fehér pép, amelyet kihengerelnek papirossá. Éppen a legutóbbi papiroshiány teszi aktuálissá azt a kérdést, hogy mi módon fogyhat el a papiros.

Az ujságpapiros anyaga a fa. A papirosgyárak rendesen szerződéses viszonyban vannak erdőtulajdonosokkal, vagy a maguk kezelésében vannak erdőbirtokaik és amellett, hogy a gyártáshoz nagymennyiségű tartalék faanyagot halmozzanak föl a gyártelepen, napról-napra uj nyersanyagnak kell érkeznie, ha a gyártás folytonosságát meg akarják tartani. A papiros gyártását a hadvezetőség is annyira fontosnak tartja, hogy annak zavartalanságát katonailag is biztosítja. Igen ám, a gyártásban nincs is baj, de előállhat a zavar a nyersanyag szállitásában. Az erdőben lévő fa összeszedése, kiszállítása a legközelebbi vasúti állomásra, berakása a vasúti vaggonokba, a vasúti szállítás, megérkezés után a kirakás és a gyártelepre való szállítás.

Ezekből a tényezőkből adódik össze a nyersanyag helyi fölhasználása, s ha ezek közül csak egy tényező is hiányzik vagy csak rosszul működik, a végső processzus, a képen is látható simító henger, amelyből legalább is nyolc-tíz dolgozik egy-egy papirgyárban husszonnégy óránként nem négyszáz folyóméter papirost készít el, hanem talán csak százat, vagyis negyedrész annyit, amennyire szükség van. Kész a számítás, mert valamelyik tényező nem régiben megakadt, az ujságok papiros fogyasztását éppen a negyedére korlátozták.

Egy hét mulva reparálták a hibát, a gyártás ment a maga régi négyszeres tempójában. Igy kell érteni a papiroshiányt, így kell értékelni a kissé nyugtalanító hatásu hírt. Ujság és könyv nélkül ma az élet el sem képzelhető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az angol football-liga bajnoksága Az angol football-liga bajnoksága
Az angol football-liga bajnokságáért folytatott küzdelmek április...
A konyhaművészet múltjából A konyhaművészet múltjából
Mint minden, úgy az ételek elkészítése, azok felszolgálásának módja...
Eleven a koporsóban Eleven a koporsóban
Baiano olasz városkában Castaldo Giuseppe vasúti állomásfőnök...
Az esőztető öntözés Az esőztető öntözés
Minden gazda esőt kíván. Még jól megmunkált talajban a legszebb...
Kocsis megsérült a Mészáros Ferenc-emlékversenyen Kocsis megsérült a Mészáros Ferenc-emlékversenyen
A boxsport egy újabb állomáshoz jutott, amikor a Lipótvárosi...
Magyar győzelem a magyar-holland atletikai viadalon Magyar győzelem a magyar-holland atletikai viadalon
A magyar-holland országok közötti atlétikai viadal második napján az...
Asszonyok és leányok iskolája Asszonyok és leányok iskolája
Megirtuk már a „Néplap”-ban a hirek közt, hogy az ország...
Vidéki csapatok Budapesten Vidéki csapatok Budapesten
Huszonöt esztendő után végre megérte a vidék, hogy az ország szívében...
Pongyolaságok -  Aki, amely, ahol. Pongyolaságok - Aki, amely, ahol.
A padló tele volt hóval, amelyet gondosan eltakarítottak." (Még jó,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98