Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Augusztus

Katonahidak

Most, hogy egy német hidász katonatiszt találmányát akarjuk ismertetni, el kell mondanunk, hogy eddig milyen módon végezték el a mederszelvény megrajzolását, s hogyan mérték a folyóvíz sebességét.

Kifeszítettek egy kötelet a folyón keresztül, beleült egy csónakba négy-hat katona és a kifeszített kötél mellett vezették a csolnakot át a tulsó partra. Két katona mindegyikénél volt egy-egy – rendesen 4-6 méter hosszu mérőrud méteres beosztással, ezeket a rudakat minden méter távolságában a kifeszített kötélnek ledugták a folyófenékig. Ha nem volt elég hosszu a rúd, a felső végénél megtoldották s így mérték meg, hogy milyen mély egyes helyeken a folyó. Ezeket a mérési adatokat följegyezték s partra érve fölrajzolták egy papirosra.

Igy kapták meg rajzban a mederszelvényt. Ebből a vízmennyiség egyik fontos adata már megkapható. A sebesség ugy mérték, hogy a folyóba belehelyeztek egy üres gömböt, a parton lemértek száz métert, s órával a kézben a parton figyelték, hogy az eleresztett uszó gömb mennyi idő alatt tesz meg a víz sodrán száz méter távolságot. Amint látjuk tehát, ha nem is bonyolult, de mindenesetre hosszadalmas eljárás az egész dolog.

Thenne utásztiszt nevéhez fűződik az uj folyammérőkészülék föltalálása. Olyan a szerkezete, mint a rugós számozó bélyegzőé. Ha bélyegzünk vele s lenyomjuk, önmagától fordul tovább, a folytatólagos számokat ad. Ez is olyan. A parton elhelyezzük súlyos, fenékre tapasztó terheléssel, s a fölötte elhelyezett rud segélyével vonszoljuk a folyó fenekén.

Ha a terep nem változnék, a tartórud is mindig ugyanabban a hosszban maradna meg a kezeinkben, de amint a terep sulyed, vagyis a mederszelvény mélyebbé válik, ez a tapintó kis gép is mélyebb, hosszabb utat tesz meg, míg ujra földet ér. Ezt az utmeghosszabbodást a gépbe szerelt viaszlapra egy tű egyszerűen bekarcolja ugy, hogy mire a kifeszített kötél mentén a csónak folytonos menés közben a tulsó partra érkezik, a vízből kihuzott gép rajzban adja meg a meder szelvényét.

Van ezenkívül ezen a kis gépen egy olyan redőnyszerkezet, amely mindig abban a pillanatban nyilik, mikor a tapintófenék uj mélységre érkezik. Ezen a nyiláson abban a pillanatban átfolyik a víz. A víz sebességétől függ, hogy a nyilásnál elhelyezett másik tű milyen görbe vonalat rajzol egy másik viaszlapra. Ezzel az eljárással a folyómeder szelvényének rajza, a víz sebessége, szóval minden adat, amely a katonai hidverés céljaira kell, annyi idő alatt áll a hidászok rendelkezésére, amennyi idő kell ahhoz, hogy a csónak az egyik partról a másikra vonszoltassék egy kifeszített kötél mellett. A rajzbeli adatokból néhány pillanat alatt minden szükséges szám és méret megkapható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tojás- és baromfigyüjtő telepet rendezett be a főváros Kaposváron Tojás- és baromfigyüjtő telepet rendezett be a főváros...
A napilapok beszámoltak arról, hogy a sorbanállások megszüntetése...
Megjegyzések egy miniszter nyilatkozatára Megjegyzések egy miniszter nyilatkozatára
Nyilván a fővárosi választások illuzióromboló eredménnyel...
Az aradi záróra Az aradi záróra
Aradon az idén kétszer lesz gyásznap. A második gyásznap márczius és...
Nyilvános helyiségek zárórája Nyilvános helyiségek zárórája
A m. kir. Belügyminisztérium 1915. február 15-én elrendelte, hogy a...
Gyilkosság a kórházban Gyilkosság a kórházban
Zágrábban az irgalmas rend kórházának elmebajos osztályán egy...
Megvizsgálják az utipodgyászokat Megvizsgálják az utipodgyászokat
A magyar királyi államvasutak igazgatósága értesíti az utazó...
Csortos Gyula súlyos beteg Csortos Gyula súlyos beteg
Már Buda felszabadulása után betegen hozták át Csortos Gyulát, a...
Washington szobra Budapesten
Az Amerikába vándorolt magyarok egyik főhelyén, Cleveland-ban Kossuth...
Párizsban biztosra veszik a Laval-kormány bukását Párizsban biztosra veszik a Laval-kormány bukását
Vasárnap Laval miniszterelnök elutazott Párizsból a Népszövetség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98