Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Trianon – miért történt?

"Aminek egy oka van, az meg sem történik. "

Az ember hajlamos a leegyszerűsítő, egytényezős magyarázatokra, a felelősség elhárítására, a bűnbakkeresésre, egyszóval a történelem mitizálására. A történész mégsem tehet mást, mint megpróbál megbirkózni az eseményekkel és folyamatokkal a maguk összetettségében.

A történelmi Magyarország bukásának fő oka a világháborúban elszenvedett katonai vereség. Egy soknemzetiségű ország felbomlása persze e nélkül is bekövetkezhet, de máskor és máshogy – a magyar bukás az I. világháború nélkül értelmezhetetlen.

 

A szétesésben/szétveretésben döntő szerepet játszott az ország soknemzetiségű jellege: az 1910-es népszámlálás adatai szerint a Trianon előtti Magyarországon Horvátország nélkül számítva a lakosság 54 százaléka, Horvátországgal együtt kevesebb, mint fele volt magyar.

A soknemzetiségű jelleg eleve történelmi lehetőséggé teszi a szétválást (pláne, ha az országban élő nemzeti kisebbségek egy része a határon túl azonos nemzetű állammal rendelkezik) de nem teszi szükségszerűvé. A dualizmuskori Magyarország nemzetiségi politikája is hozzájárult a történelmi Magyarország bukásához.

A magyarság nem volt elég erős ahhoz, hogy erőszakkal megőrizze szupremáciáját kisebbségei fölött, és nem volt elég kompromisszum-kész, rugalmas, taktikus ahhoz, hogy érdekeltté tegye kisebbségeit az együtt maradásban.

 

A dualizmuskori magyar politikai elit nem ismerte fel a politikai nyitás fontosságát – foggal-körömmel ragaszkodott egy olyan politikai struktúrához, amely a kritikus történelmi pillanatban alkalmatlannak és reformálhatatlannak bizonyult.

Már 1848/1849 fontos tapasztalata, hogy Magyarország az Ausztriától való függetlenségre és a nemzetiségek feletti szupremáciára egyidejűleg nem képes, ehhez nem eléggé erős. 1867 hazai politikusai a teljes függetlenségről való lemondást választották.

 

Amikor az új helyzetben immár függetlenné válhattunk Ausztriától, ez a részben nemzetiségi lakosságú területek elveszítése nélkül nem volt lehetséges.

Az ország szétesésének ill. szétveretésének fontos eleme volt hazánk diplomáciai elszigeteltsége. Miközben a szomszédnépek nagyhatalmi patrónust kaptak Franciaország, Olaszország révén, hazánknak nem volt nagyhatalmi támogatója. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok olykor fékezte, mérsékelte a szomszédnépek túlkapásait, de nem érezte érdekének a magyarok melletti kiállást, sőt szövetségesének a cseheket, románokat, szerbeket tekintette.

Úgy gondoljuk, ezek a bukás fő okai.

Voltak egyéb, kisebb tényezők is, melyek önmagukban nem eredményezték volna a történelmi Magyarország bukását, de a meglévő kedvezőtlen helyzetben rontották az ország pozícióit, esélyeit.

 

Ilyen tényezők a következők.
A Károlyi-Jászi-Berinkey-féle, az őszirózsás forradalommal hatalomra került, demokrata csoport gyengesége, naivitása, hibái. A magyar Tanácsköztársaság vörösterrorja. Az ellenforradalom fehérterrorja. A trianoni delegáció rossz személyi összetétele és elhibázott taktikája.

Az emigráns nemzetiségi politikusok és néhány velük rokonszenvező brit, francia újságíró lobby-tevékenysége.

 

Ezek a tényezők rontották hazánk nemzetközi megítélését, de önmagukban nem okai a katasztrófának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A csaló primadonna A csaló primadonna
Berlinben nagy feltünést keltett nemrég Wirth Miczinek, a hires és...
A MAFC nemzetközi versenye A MAFC nemzetközi versenye
A hűvös idő ellenére is mintegy 2000 főnyi közönség volt kíváncsi az...
Kézrekerült a kecskeméti betörőbanda Kézrekerült a kecskeméti betörőbanda
Kecskemétről jelentik a Magyar Kurirnak: Nemrégiben hirt adtunk arról...
A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban
A Times pénteki számában az angol alsóház csütörtöki üléséről a...
Olcsóbb rézgálicot kapnak a szőlőtermelői érdekeltségek tagjai Olcsóbb rézgálicot kapnak a szőlőtermelői érdekeltségek tagjai
Még a mult év őszén miniszteri nyilatkozatok adták hírül, hogy a...
 A világ első földgömbje A világ első földgömbje
Ma már mindenki a világ legtermészetesebb dolgának tartja, hogy a...
Győr három bajnokságot nyert az esztergomi jubiláris regattán Győr három bajnokságot nyert az esztergomi jubiláris regattán
Vasárnap délelőtt tartotta az Esztergomi Hajós Egylet 25 éves...
Rongyszedő lett a kölyökből Rongyszedő lett a kölyökből
A City legforgalmasabb pontján, 1540. Broadway alatt vannak a...
Egy pesti bérpalota élete 1946 márciusában
Mint a kutató, aki górcső alá helyezi a mikróbákat, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98