Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

Gazdasági érdekeltségünk Romániában

Az oláh háboru diadalmas befejezése után mutatkozott szüksége annak, hogy gazdasági érdekeltségünknek, főleg azonban magyar cégeknek Oláhországban fennálló követelési biztositására, illetőleg behajtására valamelyes szervezet létesüljön.

Igy alakult meg az Oláhországban érdekelt magyarok központja, amely megkezdvén müködését és a számszerüleg megállapitott tizenkét millió lei követelésből eddig 1 1/4 millió lei-t hajtott be. Ez a központ a minap tartotta első közgyülését, amelyen előterjesztették az évi jelentést.

A jelentés kapcsán dr. Strasser Imre szóvá tette azt, hogy a kimutatott eredménynél jóval kedvezőbbet lehetett volna elérni, ha az illetékes tényezők a magyar érdekeket is ugy istápolták volna, mint a német vagy az osztrák érdekeket. Ha itt is az egyenlő elbánás elve érvényesült volna, nem kellett volna megtörténni annak, hogy a németek félévvel, az osztrákok három hónappal korábban gondoskodhattak anyagi érdekeik megvédéséről, mint a magyarok.

Nyilván ez az oka annak, hogy a 1 millió leit kitevő követelésből a magyar érdekeltség részére mindössze 1 1/4 millió leit lehetett behajtani. Az évi jelentés kapcsán megindult vitában az az óhajtás is kifejezésre jutott, hogy a háboru után a magyar iparnak és kereskedelemnek Oláhországban való térfoglalása lehetőleg megkönnyittessék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98