Dtum
Login with Facebookk
1918 | Január

A béketárgyalások hatása a monarchia közgazdasági helyzetére

– Bécsi tudósitónktól – 

Beavatott forrásból adjuk a következő értesülésünket, amely az orosz különbékével kapcsolatos közgazdasági helyzetre vonatkozik: 

Az orosz különbéke még nincs meg, de hatásai már az egész vonalon érezhetők. A breszt-litovszki tárgyalások megindulása óta valutánk és a német valuta napról-napra javul a semleges piacokon, és az állandó árfolyamemelkedést az ántántnak semmiféle mesterkedése nem képes megakadályozni. 

Semleges piacokról, amelyek azelőtt csak a legterhesebb feltételek mellett léptek velünk összeköttetésbe, – különösen Amsterdamból, – egymásután érkeznek ajánlatok különböző szükségleti cikkeknek a béke megkötése után leendő szállitására. 

Mig igy külföldi relációink örvendetes javulást tüntetnek fel, a másik örvendetes hatás a belső piacon mutatkozik, ahol a békének a puszta hire elegendő arra, hogy a cikkek egész sorozatánál az áruuzsora további növekedését megakadályozza. Három héttel ezelőtt például teát alig lehetett kapni, legfeljebb kéz alatt 140-150 koronáért. Az orosz különbéke hirére egyszerre előkerültek a rejtett készletek és az árak rohamosan csökkennek. Kávé azonban Oroszországból nem kerül forgalomba, de a tea árcsökkenése kihatott a kávéra is, amelynek ára a kéz alatti forgalomban 120-130 koronáról 60 koronára esett. 

Ha a béke tényleg bekövetkezik és a rendes forgalom Oroszországgal megindul, ugyanez történik számos más közvetlen fogyasztási cikkel is. Oroszország termeli a legnagyobb mennyiségü főzelékfélét, vajat, baromfit és tojást, amely egyszerre a középeurópai piacokon keres majd elhelyezést. 

Hihetőleg ilyen lesz az orosz különbéke hatása a sütő és világitó anyagokban is. Szenet ugyan Oroszország a békében importál és ebből arra lehetne következtetni, hogy az orosz kereslet a szén árát emelni fogja. Az orosz gyáripar azonban ma nem üzemképes és szénre valószinüleg jó ideig nem lesz szüksége, a vasutakat és hajókat pedig Oroszországban tudvalevőleg naftával fütik. Mindjárt esni fog azonban a petróleum ára, mihelyt az orosz források megnyilnak számunkra. 

Ruházati anyagokban Oroszország különösen bőrt, gyapjut, lent és kendert adhat nekünk, szóval azokat a cikkeket, melyekben az árak a legfantasztikusabb emelkedést tüntetik fel. 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98