Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

A szinpad rejtelmei

A szabadon lebegő hölgy


Ha van valami ezen a földön, ami teljességgel leküzdhetetlennek látszik, ugy a föld nehézsége ereje az. Megszüntetni egy testnek a súlyát, hogy az, ha nincs alátámasztva, le ne zuhanjon : ezt az ember jóformán el se tudja képzelni máskép, mint léggömb segítségével.


Emelő léggömböt azonban a színpadon nem lehet használni. De azért az orfeumlátványosságok kigondolói nem nyugodtak bele még a lehetetlenségbe sem és sikerült is nekik olyan trükköt produkálni, amely által meg valósitották a mondát Mohamed lebegő koporsójáról. Aki ezt pár év előtt kitalálta, egy magyar származásu ausztriai gépészmérnök volt. Ime a trükk:
A szinpadra behoznak egy gyalult, esetleg kárpittal bevont deszkalapot és ezt ráfektetik két szék támlájára. A deszkalapon egy hölgy nyugszik, látszólag álmodozásba elmerülve.


A rendező ( vagy bűvész ) kezeivel a hölgy fölött delejező mozdulatokat csinál, aztán előbb az egyik széket, aztán a másikat huzza ki a deszka alól és ime, a hölgy ott marad továbbra is, szabadon lebegve a levegőben, minden látható támaszték nélkül. Erről a közönség ugy szerezhet bizonyosságot, hogy bárki odamehet a hölgyhöz, egy pálcával fölötte is, a deszka alatt is hadonászhat: a pálca nem fog beleütődni semmibe. Tükör alkalmazásáról nem lehel szó, mert hisz a hölgyet meg lehet tapintani; emelő kötélnek, drótnak semmi nyoma, a színpad teljesen üres, egyszerűen van diszitve, csupán a háttérben van egy nehéz függöny, széles ráncokkal.


A lebegés persze mégsem történik természetfölötti módon, hanem mechanikai eszközökkel. A deszkát a közepe táján két erős vasrúd tartja, amelyek behatolva a deszka hátulsó szélén levő lyukakba és igy a deszkával együtt egy polcot képeznek.


A háttérben levő nehéz függöny ráncai rejtik el a vasrudakat, amelyeknek alsó része derékszögben hajlik meg (lásd az ábrán a jobboldali felső képet) és amelyeknek színe teljesen olyan, mint a függönyé. Abban a pillanatban, mikor a rendező elveszi az egyik széket a deszka alól, a vasrudak vízszintes része benyomul a deszka lyukaiba és a deszka teljes egyensúlyban áll. A rendező aztán a deszka másik végéhez megy, de nem hátul, hanem elől, mert hátul menve, akkor a vasrudak láthatókká lennének az ő fekete kabátján és fehér mellényén. A deszka másik végéhez érkezve, egy merész mozdulattal hirtelen kirántja a másik széket is: a csoda tökéletes! A szép hölgy tovább is nyugodtan álmodik, szabadon mintegy 80 centiméter magasságban a föld felett!


A tapsra a függöny kigördül, a hölgy megjeleŹnik a lámpák előtt, megköszöni az ovációkat, miközben a deszka tovább lebeg a levegőben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Schleisher tábornok egyik külföldre menekült barátját adoptálta gróf Csáky- Pallavicini Hyppolit Schleisher tábornok egyik külföldre menekült barátját adoptálta gróf...
A bécsi rendőrigazgatóságtól vasárnap átirat érkezett a budapesti...
Tóth Árpád - Az új isten Tóth Árpád - Az új isten
Új isten szól hozzátok emberek! Nem templomok setét hajóin úszó ...
A porosz képviselőház Hindenburg tábornokhoz A porosz képviselőház Hindenburg tábornokhoz
Gróf Schwerin Löwitz a porosz képviselőház elnöke a mazuri győzelem...
Külső kereskedelmünk 1901-ben Külső kereskedelmünk 1901-ben
A m. kir. központi statisztikai hivatal közzétette 1901. évi külső...
A Beszkárt törvénytelenül akar igazgatósági tagjainak tantiémeket juttatni A Beszkárt törvénytelenül akar igazgatósági tagjainak tantiémeket...
Emlékezetes az a fölháborodás, amely az elmult évek Beszkárt...
A Vándorkedv Kerékpár Kör hatórás pályaversenye. A Vándorkedv Kerékpár Kör hatórás pályaversenye.
Valóságos bucsujáróhely volt julius hó 11-én reggel 8 órától esti 1/2...
Olympiai eredmények Olympiai eredmények
Megkezdődött a harc az olympiai babérokért. Amerika ragadta el az...
Szibériai napló -  Fogságom és szökésem. Szibériai napló - Fogságom és szökésem.
Ha nem a szerző maga mondaná, nem hinnők el, hogy ez az első írása,...
Diplomás lányok és a - férjhezmenés Diplomás lányok és a - férjhezmenés
Az emberiség legújabb korának hihetetlenül sok az újabb és újabb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98