Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

Tetoválás

A színes bőrü népek között nagyon el van terjedve a tetoválás: a testnek mindenféle czirádákkal való ékesítése.

 

Amerika indiánusai, az afrikai négerek, az ausztráliai, polinéziai bennszülöttek ma is legszebb ékességnek tekintik a tetoválást és nagy ügyességre tettek szert ebben. Azt mondhatnók, hogy müvészettel kezelik a tetováló szerszámukat, mely gyakran csak egy hegyes tövis.

 

A tetoválás ugy történik, hogy a hegyes tövissel, kihegyezett fával vagy tüvel apró, egymás mellé rakott pontocskákat szurnak a bőrre mindaddig, a míg el nem készül ilyen módon a cziráda, vagy az ábra. Azután festékanyaggal bedörzsölik a pontocskákat. A festék beszivódik a bőr alá s egy kis lobbosodást idéz elő, mely azonban hamarosan megszünik. A festék szine most már el nem tünik soha.

 

A tetovált ember mindvégig ott viseli a bőrén a czirádákat. Olykor az egész testet teletetoválják mindenféle czirádákkal és képekkel s a ruhátlan bennszülött olyanná válik, mintha valami tarka-barka trikóruhát öltött volna magára.

 

Érdekes, hogy még európai emberek is akadnak, a kik tetoválják a testüket. A tengerészek között nagyon el van terjedve az a szokás, hogy horgonyt tetováltatnak a karjukra; némelyik még a kedvese nevét is alászurkáltatja egy égő szivvel egyetemben.

 

Az artisták is nagyon kedvelik a tetoválást s e képünkön éppen azt az érdekes jelenetet látjuk, a mikor egy japán artista a társának hátát tetoválja. Állatok és virágok képét szurkálja a türelmesen ülő ember bőrére. Hetekig, sőt hónapokig eltart az ilyen tetoválás.

 

Évekkel ezelőtt mindenfelé mutogatta magát egy angol ember, a kinek az egész teste tetoválva volt, még az arcza is. Matróz korában egy hajótörés alkalmával afrikai bennszülöttek közé vetődött, a kik azután csupa mulatságból az ő bőrén gyakorolták magukat a tetoválás mesterségében.

 

Mikor egy angol gőzhajón sikerült elmenekülnie a vadak közül, hamarosan rájött arra, hogy sok pénzt kereshet tetovált testének mutogatásával. Bejárta azután a világ nagy városait és esztendők multán mint vagyonos ember telepedett meg szülőfalujában. Ezután már kellemetlenül kezdte magát érezni a miatt, hogy az arcza is tetoválva volt. Mindenféle orvosszerrel megkisérlette a tetoválás eltüntetését, de nem sikerült; az arcza továbbra is tarka maradt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98