Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

Bulgária összeomlása

A Balkán az egész világháború során mellékhadszíntérnek számított, ahol Szerbia legyőzése után nem folytak nagyobb harcok. A görög Szaloniki városában állomásozó antant csapatokat Taylor a háború legnagyobb internáló táborának nevezte, utalva az antantcsapatok passzivitására.

 

1918 tavaszán a német és osztrák-magyar erőket kivonták. A bolgár hadsereg ténylegesen egyedül tartotta a frontot, bár formálisan létezett egy német-bolgár hadseregcsoport.

Bulgária 1918. nyarára gazdaságilag, katonailag és morálisan is kimerült, annak ellenére, hogy megközelítőleg sem kellett olyan élet-halálharcot folytatnia, mint Belgiumnak, Törökországnak, vagy – veresége előtt – Szerbiának, Romániának.

A balkáni antant haderő francia, szerb, brit és olasz egységekből állott. Parancsnokává Franchet d’Esperay tábornokot nevezték ki. Guillaumat tábornok, korábban maga is a balkáni haderő vezére, Párizsban lobbizott a balkáni harcok fontossága mellett, egy támadó parancsért.

 

Ez végül meg is érkezett. Szeptember közepén ötszáz ágyú zúdított tüzet a bolgár vonalakra – ez nyugaton nem lenne nagy, de a Balkánon eddig ismeretlen tűzerő – majd megindult az antant hadsereg támadása Macedóniában.

A szemben álló felek kb. ugyanannyi katonával rendelkeztek, de az antant erők sokkal több ágyúval és jobb utánpótlással voltak ellátva, és morális tartásuk is messze meghaladta a bolgárokét. A bolgár hadosztályok alig tanúsítottak ellenállást. A front rövidesen összeomlott, és amint Ludendorff szarkasztikusan írta naplójában: „A bolgár hadsereg hazament.”

Szeptember 25-én Bulgária békét kért. (A békekötést korábban Svájcban amerikai-bolgár béketapogatózások előzték meg). Egyelőre csak fegyverszünetről lehetett szó.

 

Ez is szigorú feltételeket tartalmazott: a bolgár hadsereg nagyobb részének leszerelésénél is jobban sújtotta a még harcoló központi hatalmakat, hogy a kis ország átengedte területén az antant csapatokat, rendelkezésükre bocsátva infrastruktúráját. Így csak idő kérdése volt, mikor jelennek meg az antant csapatai Magyarország déli, és Törökország nyugati határainál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98