Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

A rendőrség küzdelme a vasúti tolvajok ellen

Az ország minden városában, de elsősorban Budapesten a rendőrség bűnügyi osztályához napról-napra érkeznek jelentések a vasúti szállítmányok megdézsmálásáról. Az ezrekkel megkárosított magánfeleken kívül a jelentéseket a vasút is megteszi hivatalból és az ezrekről szóló akták tömege szomoru bizonyítékaként a háborus erkölcsnek, minden muló nappal lavinaszerüen dagad.


A rendőrségen szabályszerűen iktatják, elkönyvelik a feljelentéseket, de ezek csupán arra valók, hogy adattal szolgáljanak egy készülő statisztikához. A nyomozások, amelyeket a rendőrség kötelességéhez hiven a feljelentések alapján megindit, nagyon kevés kivétellel, eredménytelenül járnak és aki gondolkozni próbál a dolgokon, annak kétségbeesetten kell megállapítania, hogy ilyen körülmények között minden intézkedés hiábavaló ez ellen a veszedelem ellen, amely az ország kereskedelmét százmilliókkal kárositja meg.


A rendőrség tehetetlenül áll a tolvajok légióival szemben. A rendőrség kevés embere arra is alig elegendő, hogy a Budapest területén előforduló szapora bünesetekkel szemben sikeres harcot folytasson és azt még kivánni sem lehet, hogy a messze elágazó tolvajlásokban sikerrel fejezhessen be egy nyomozást.
Munkatársunk beszélgetést folytatott a rendőrség egyik kiváló tagjával, aki a vasúti tolvajlások veszedelméről a következőket mondotta:
- Az ország különböző városainak rendőrségei mai szervezetük mellett majdnem tehetetlenek a háboru egyik specialitása, a vasúti tolvajlásokkal szemben. Ha egy-egy város rendőrségének sikerül is ártalmatlanná tenni egy-két vasúti tolvajbandát, magát az egész veszedelmet kiirtani nem tudják, mert ehhez nincs elég emberük és nincs meg az a szervezetük, amely ilyen szervezettnek mondható rablótársulás ellen sikerrel operálhatna.
- A sikerhez itt a rendőrség államositása s ezzel kapcsolatban egy szociális vasúti rendőrség felállitása szükséges, amelynek központja itt Budapesten legyen, emberei pedig állandóan a tehervonatokkal utazzanak, elvegyüljenek a vasutasok között, ott legyenek minden átrakóállomáson, egyszóval minden müködésüket ennek az egyetlen célnak szenteljék.
- Ez az eszme nem uj, mert hiszen ennek a vasúti rendőrségnek a felállitására már előkészületeket tettek s ugy látszik, csak a rendőrség közeli államosítását várják, amikor ez a kérdés könnyebben lesz megoldható.
Eddig tart a nyilatkozat, amely maga is megállapítja, hogy a rendőrségek tehetetlenek a vasúti tolvajokkal szemben. Ez pedig igy sokáig nem maradhat, mert az amugy is megnehezedett háborus kereskedelmet ezek az államok lehetetlenné teszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Zoványi-ügy A Zoványi-ügy
A protestáns egyházi s általában a tudományos körökben széleskörü...
Ibsen a nemzeti szinházban  „ A társadalom támaszai.” Ibsen a nemzeti szinházban „ A társadalom támaszai.”
A „ Nemzeti Szinház” új igazgatósága az előre bejelentett...
A gibbon-majom A gibbon-majom
Első tekintetre két dolog tünik szembe ezen a képen; az egyik az,...
Mussolini Rómába hívta Madariagát, hogy a békéről tárgyaljon Mussolini Rómába hívta Madariagát, hogy a békéről tárgyaljon
A Népszövetség főtitkársága vasárnap közzétette a tizenhármas...
Magyarország fegyverszünetet kért Magyarország fegyverszünetet kért
Vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország Kormányzója a mai napont...
Munkácsy egy hazakerült képe Munkácsy egy hazakerült képe
Részben a magyar viszonyokból származik, részben a Munkácsy iránt még...
Golyófogó Golyófogó
A katonai gyakorlatok hasznát sok tekintetben csökkenti az, hogy a...
Két szám Két szám
Két szám, amely egymagában többet mond, mint a hivatalos beszédek és...
A magyar jéghoki csapat második helyen végzett a nemzetközi jéghoki tornán A magyar jéghoki csapat második helyen végzett a nemzetközi jéghoki...
A magyar válogatott jéghoki csapat – dr. Csák, Jeney, Barcza,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98