Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

A rendőrség küzdelme a vasúti tolvajok ellen

Az ország minden városában, de elsősorban Budapesten a rendőrség bűnügyi osztályához napról-napra érkeznek jelentések a vasúti szállítmányok megdézsmálásáról. Az ezrekkel megkárosított magánfeleken kívül a jelentéseket a vasút is megteszi hivatalból és az ezrekről szóló akták tömege szomoru bizonyítékaként a háborus erkölcsnek, minden muló nappal lavinaszerüen dagad.


A rendőrségen szabályszerűen iktatják, elkönyvelik a feljelentéseket, de ezek csupán arra valók, hogy adattal szolgáljanak egy készülő statisztikához. A nyomozások, amelyeket a rendőrség kötelességéhez hiven a feljelentések alapján megindit, nagyon kevés kivétellel, eredménytelenül járnak és aki gondolkozni próbál a dolgokon, annak kétségbeesetten kell megállapítania, hogy ilyen körülmények között minden intézkedés hiábavaló ez ellen a veszedelem ellen, amely az ország kereskedelmét százmilliókkal kárositja meg.


A rendőrség tehetetlenül áll a tolvajok légióival szemben. A rendőrség kevés embere arra is alig elegendő, hogy a Budapest területén előforduló szapora bünesetekkel szemben sikeres harcot folytasson és azt még kivánni sem lehet, hogy a messze elágazó tolvajlásokban sikerrel fejezhessen be egy nyomozást.
Munkatársunk beszélgetést folytatott a rendőrség egyik kiváló tagjával, aki a vasúti tolvajlások veszedelméről a következőket mondotta:
- Az ország különböző városainak rendőrségei mai szervezetük mellett majdnem tehetetlenek a háboru egyik specialitása, a vasúti tolvajlásokkal szemben. Ha egy-egy város rendőrségének sikerül is ártalmatlanná tenni egy-két vasúti tolvajbandát, magát az egész veszedelmet kiirtani nem tudják, mert ehhez nincs elég emberük és nincs meg az a szervezetük, amely ilyen szervezettnek mondható rablótársulás ellen sikerrel operálhatna.
- A sikerhez itt a rendőrség államositása s ezzel kapcsolatban egy szociális vasúti rendőrség felállitása szükséges, amelynek központja itt Budapesten legyen, emberei pedig állandóan a tehervonatokkal utazzanak, elvegyüljenek a vasutasok között, ott legyenek minden átrakóállomáson, egyszóval minden müködésüket ennek az egyetlen célnak szenteljék.
- Ez az eszme nem uj, mert hiszen ennek a vasúti rendőrségnek a felállitására már előkészületeket tettek s ugy látszik, csak a rendőrség közeli államosítását várják, amikor ez a kérdés könnyebben lesz megoldható.
Eddig tart a nyilatkozat, amely maga is megállapítja, hogy a rendőrségek tehetetlenek a vasúti tolvajokkal szemben. Ez pedig igy sokáig nem maradhat, mert az amugy is megnehezedett háborus kereskedelmet ezek az államok lehetetlenné teszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98