Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

A rendőrség küzdelme a vasúti tolvajok ellen

Az ország minden városában, de elsősorban Budapesten a rendőrség bűnügyi osztályához napról-napra érkeznek jelentések a vasúti szállítmányok megdézsmálásáról. Az ezrekkel megkárosított magánfeleken kívül a jelentéseket a vasút is megteszi hivatalból és az ezrekről szóló akták tömege szomoru bizonyítékaként a háborus erkölcsnek, minden muló nappal lavinaszerüen dagad.


A rendőrségen szabályszerűen iktatják, elkönyvelik a feljelentéseket, de ezek csupán arra valók, hogy adattal szolgáljanak egy készülő statisztikához. A nyomozások, amelyeket a rendőrség kötelességéhez hiven a feljelentések alapján megindit, nagyon kevés kivétellel, eredménytelenül járnak és aki gondolkozni próbál a dolgokon, annak kétségbeesetten kell megállapítania, hogy ilyen körülmények között minden intézkedés hiábavaló ez ellen a veszedelem ellen, amely az ország kereskedelmét százmilliókkal kárositja meg.


A rendőrség tehetetlenül áll a tolvajok légióival szemben. A rendőrség kevés embere arra is alig elegendő, hogy a Budapest területén előforduló szapora bünesetekkel szemben sikeres harcot folytasson és azt még kivánni sem lehet, hogy a messze elágazó tolvajlásokban sikerrel fejezhessen be egy nyomozást.
Munkatársunk beszélgetést folytatott a rendőrség egyik kiváló tagjával, aki a vasúti tolvajlások veszedelméről a következőket mondotta:
- Az ország különböző városainak rendőrségei mai szervezetük mellett majdnem tehetetlenek a háboru egyik specialitása, a vasúti tolvajlásokkal szemben. Ha egy-egy város rendőrségének sikerül is ártalmatlanná tenni egy-két vasúti tolvajbandát, magát az egész veszedelmet kiirtani nem tudják, mert ehhez nincs elég emberük és nincs meg az a szervezetük, amely ilyen szervezettnek mondható rablótársulás ellen sikerrel operálhatna.
- A sikerhez itt a rendőrség államositása s ezzel kapcsolatban egy szociális vasúti rendőrség felállitása szükséges, amelynek központja itt Budapesten legyen, emberei pedig állandóan a tehervonatokkal utazzanak, elvegyüljenek a vasutasok között, ott legyenek minden átrakóállomáson, egyszóval minden müködésüket ennek az egyetlen célnak szenteljék.
- Ez az eszme nem uj, mert hiszen ennek a vasúti rendőrségnek a felállitására már előkészületeket tettek s ugy látszik, csak a rendőrség közeli államosítását várják, amikor ez a kérdés könnyebben lesz megoldható.
Eddig tart a nyilatkozat, amely maga is megállapítja, hogy a rendőrségek tehetetlenek a vasúti tolvajokkal szemben. Ez pedig igy sokáig nem maradhat, mert az amugy is megnehezedett háborus kereskedelmet ezek az államok lehetetlenné teszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A román trónörökös házassága A román trónörökös házassága
Bukaresti beavatott körökben már nyolcz nappal ezelőtt köztudomásu...
Szüreti mulatság Szüreti mulatság
A szokatlanul hüvös nyár kissé későre tolta az ősz legkedvesebb...
Az MTK nemzetközi atlétikai viadala Az MTK nemzetközi atlétikai viadala
A Hungária-Sparta mérkőzés előtt az MTK nemzetközi atlétikai viadalt...
A franczia kulturharcz A franczia kulturharcz
Három kimagasló esemény van eddig a franczia egyház és az állam...
Művészeink műtermében Művészeink műtermében
A Vasárnapi Újság már régibb idő óta, de különösen az utóbbi években,...
Szenzációs fordulat a Lindbergh pörben: nem Hauptmann a gyilkos! Szenzációs fordulat a Lindbergh pörben: nem Hauptmann a gyilkos!
A Lindbergh- bébi elrablásának bűnpere szenzációs fordulathoz...
Jászai Mari -  Sarah? Jászai Mari - Sarah?
Otthagyta a Francaist és boulevard színésznő lett. ...És volt -...
Az ukrán békeszerződés pontjai Az ukrán békeszerződés pontjai
A békeszerződést elsőnek Czernin gróf írta alá 2 óra 20 perckor....
Rapid – MTK 3:1 (0:0) Rapid – MTK 3:1 (0:0)
Az MTK a Schaffer által lőtt góllal a mérkőzés utolsó öt percéig...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98