Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

A levélcenzor jelentése

Ha a magyar néplelket jól ismerjük, akkor tényleges megállapítást tehetünk, hogy a morális kirobbanás ma már tényleg forradalom is. Az első lépéseken túl vannak: örömmel üdvözlik a mind sűrűbbé vált sztrájkokat, és nem mint szocialista mozgalmakat állapítják meg, hanem mint a forradalom első tettleges lépéseit, melyeket azonban ma még sikerül a katonaság segítségével korlátok közé szorítani.

 

De meddig? Jönnek a terrorisztikus fenyegetések: ha az állapotok maguktól nem változnak, ha a kormány nem lép közbe, ha a vezető urak nem józanodnak ki a vérdühükből, : maguk fognak rendet teremteni.

Olyan érzés olvasható ki a levelezésből, mintha valakit keresnének, aki nagyot vétett a társadalom harcoló osztálya ellen, s akinek bűnhődnie kell. És ha nem lesz akit ezért felkelősségre vonnak, az elnyomást, a nélkülözést érző harcoló osztály nekimegy a tőkét gyűjtőknek és – szerinte – büntetni fog. Ez pedig már forradalom, eszközei terrorisztikusak, s mint írják: „Most vagy soha.”

Fekete Béla főhadnagy
A hadifoglyok levelezését ellenőrző bizottság tagja

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Levelezőlap, világháború Levelezőlap a világhbáború idején. Vajon cenzúrázták? Világháborús levelezőlap. Propagandaeszköz is. Kanadai, világháborús levelezőlap. Talán ezt is cenzúrázták
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98