Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | November

Mikor uri ember lop….

Diszkréten csak kezdőbetűkkel irták meg az ujságok egy uri asszony affairejét. Az történt, hogy őnagyságát tetten érték, mikor egy divatáruüzletben keztyűt lopott. Az uri asszony többször elájult a rendőrségen a férj pedig szaladt orvos-pszychiaterekhez. A diagnózist készen szállitotta: kleptománia. És a birósági tárgyaláson az orvosszakértők is ott lesznek.

 

Egyszerű, fejkendős asszonyságoknál természetesen nem megy ilyen bonyodalmasan. A lopás, marad lopásnak. Ámbár ne legyünk szatirikusok, a kleptománia tényleg uri betegség. A kleptománia – mondja az orvosi tudomány – degeneráció következmény….valakiben hirtelen ellenállhatatlan vágy támad, hogy valami meglátott tárgyat megszerezzen. A vággyal együtt megszületik az energia, a furfang, a lopás sikerül s az illető magához kaparitja a kiszemelt holmit. Egy pár óra mulva azonban már magába tér, lelkiismerete lázongani kezd s vagy visszavisz mindent vagy másuton kártalanitja a meglopottat.


Egy eset például: Egyik vasúti váróteremben egy vidéki kereskedő letette a bőröndjét, mellette egy zárt táska pénzzel és értékpapirokkal. A kereskedő mellé egy fiatalember telepedett le, ki külseje után itélve jobbmodu vidéki gazdálkodónak látszott. A vonat sokáig jött, a fáradtság elnyomta a kereskedőt e elaludt. Mire felébredt, a fiatalembernek és a táskának hült helye volt.
A kereskedő lármát csapott, detektivek jelentkeztek s nemsokára megkapták a vasúti ruhatárban a táskát. Semmi sem hiányzott belőle. A kereskedő át is vette. A detektivek azonban lesbe helyezkedtek. Egy pár óra mulva csakugyan jött a fiatalember s kiakarta váltani a táskát. Természetesen rögtön elcsipték. A fiatalember annyira megijedt, hogy összeesett, szivgörcsök jelentkeztek, sokáig vergődött, míg magához térítették. Ekkor kiderült, hogy vagyonos földbirtokos. Kleptomániás, aki ezt a betegségét a Doberdón szerezte. Srapnell érte, azóta gyakran jelentkeznek nála szivszorulások, majd görcsök s ilyenkor csak félig éber állapotban ellop mindent, mi kezeügyébe esik. Ilyen furcsa komédiái vannak a beteg idegzetnek.


A valódi kleptomániásnál azonban sokkal gyakoribb a szimuláns kleptomániás. A tettenért uriasszonyok többnyire mind azok és sokan vannak mostanában, mikor minden rongy aranyat ér. Amig teljes rájokbizonyitással tetten nem érik, mesésen védekeznek és ravaszkodnak. Aminap egy uriasszony, a belváros egyik kalaposboltjában kalapot próbált. Gyönyörű kalap volt a fején. Megért paradicsommadár tollaival vagy nyolczszáz koronát. Sokan voltak a boltban s őnagysága egyszerre csak a csudakalappal együtt kifelé tart. A kiszolgálókisasszony azonban észrevette és még az ajtónál elfogta. Őnagysága elsápadt, de csakhamar visszanyerte önuralmát:
- Mit áll az utamban? A pénztárhoz akarok menni, fizetni.
És fizetett. Volt pénze. Nem ugy, mint annak a könyvmoly urnak, aki mindennap megjelent egy könyvesboltban. Vett is, nem is, könyveket, de annál több könyv tünt el. Egyszerre meglesték, mikor egy remekkötésű könyvet hirtelen az aktatáskájába csusztatott. De még ő méltatlankodott.
- A pénztárnál akartam kifizetni.
de alig volt pár fillérje. Igy aztán mégis csak a rendőrségre került.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Új kézilámpa Új kézilámpa
Eitra-lámpa néven olyan elektromos kézilámpa került forgalomba, a...
A lovrini példa A lovrini példa
A dákóromán és a pánszláv agitátorok példáján fölbuzdulva, pángermán...
A kölni híd beomlása A kölni híd beomlása
Az épülőfélben levő Rajna-híd beomlása világszerte nagy megdöbbenést...
Sirokkó Sirokkó
Meglepő színdarab, csodálkozásra késztet. Mintha valami boszorkányság...
Magyarok Amerikában Magyarok Amerikában
Mialatt itthon tanácskozásokat tartanak a kivándorlásról, azalatt a...
A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az Albrecht-kombináció likvidálását követelik A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az...
Politikai körökben a Zadravetz püspök letartóztatásai megindult...
Szárazföldi állatok világítása Szárazföldi állatok világítása
A világításra, kivéve az egysejtűeket, rendesen külön szervek...
A horvátországi zavargások A horvátországi zavargások
A statáriumot már visszavonták Horvátországban. A zavargások azonban...
Új Magyarország Új Magyarország
A Nyugat e száma, két hónap előtt megállapított terv szerint, arra a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98