Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

A pödröttszarvu kecske

Kelet-India hegyes vidékein, legkivált a Himalayaghegység nyugati részeiben honos ez a hatalmas vadkecske, mely másfél méter hosszura is megnő, a magassága pedig a homlokcsucsáig, a közepes ember magasságát is megüti. 

A mi házikecskéink csinos szakálla igazi sörénnyé fajul a pompás állaton és a vén bakoknál egészen a lábtőig lenyulik: legsajátságosabb azonban a szarva, mely egyes fajváltozatoknál dugóhuzó módjára „pödrött”, míg másoknál egyenes és csak a tengely körül csavarodó. A természetbuvárok szerint Ázsiának többfajta házi kecskéje származik ettől a vadkecskétől, melynek legtisztább, már szelidített ivadékai a régi Mezopotámiában és a Himalaya völgyeiben éltek. 

Ős hazájában, a zodron hegyek közt, az év legnagyobb részében nemek szerint elkülönülve él a pödrött szarvu kecske, csak párzás ideje táján egyesülnek a bakok és a nőstények. Mit se törődve a hóval és hideggel, a bakok rendesen a hegység magasabb részeiben tanyáznak, míg ellenben a nőstények már késő ősszel fölkeresik a dél fekvő sziklafalakat, sőt, ha nagyon zord a tél, akkor egészen a falvak szomszédságában járnak, akkor ezt mindig a legerősebb - s ami egyet jelent: a legidősebb és legtapasztaltabb állat vezeti s mielőtt előbbre megy, mindig gondosan szimatol és nézelődik, hogy nincs-e veszedelem. 

A nőstények falkája, mikor legel, több őrt állít föl s ezek bármelyike, ha valami gyanusat vesz észre, azonnal fütyülő prüszkölést hallat, lerohan őrhelyéről és legott futásnak ered, mire a falka nyomon követi. Ilyenkor majdnem függőleges falakon is meglepő gyorsan és fürgén másznak fel, a legkisebb gödölyék is éppen oly ügyesen, mint a meglett bakok. Természetes, hogy a fürge és gyorslábu vadkecske vadászata fölötte nehéz, sőt egyenesen veszedelmes is

. Fölötte nehéz azért, mert sokszor szinte lehetetlen közel lopózni a gyanakvó és óvatos állatokhoz, melyek a legjárhatatlanabb bérceken csatangolnak, és ha már puskavégre kapta is a vadász a prédát, sziven kell találnia a vadat, mert különben elmenekül és ha csak pár lépést tehet is, gyakran hozzáférhetetlen szakadékokba zuhan. 

De könnyen veszedelmes is lehet a vadászat, ha a puskalövésre megriadt falka véletlenül a vadász felé menekül; mert a hanyatt-homlok rohanó állatok egyenesen lesodorják a vadászt, aki összehúzott tagokkal bukik a mélységbe. Eleven megfogni a vadat csak a véletlen játéka lehet, de akkor is csak a gödölyéket, melyek, ha nem birják követni gyorsan menekülő anyjukat, félénken meglapulnak a szirtek mögött vagy a bokrok aljában. 

A fiatalon elfogott pödröttszarvu kecskék rendszerint jól fejlődnek, ha dajkának valami izmos házikecskét kapnak; a dajkájukat hamar megszeretik, lassanként megbarátkoznak ápolójukkal is, de már néhány hetes korukban a legnayaktörőbb kuszási kisérletekre vállalkoznak. Eleinte játékos kedvűek, ingerkedők és bohókásak, ugy hogy öröm barátkozni velük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Betiltották az erotikus táncokat Betiltották az erotikus táncokat
Vasárnap délelőtt miniszterkőzi értekezleten állást foglaltak a...
Madame de Thebes
Francziaország leghiresebb jósnője, a kit a világ minden tájáról,...
A tiszti hölgyek nyerték a tőrcsapatbajnokságot A tiszti hölgyek nyerték a tőrcsapatbajnokságot
Hét csapat: a BBTE, MAFC, BEAC, TFSK, Futura, MÁV Előre és DAC előtt...
A választásokról A választásokról
A bihari kerületben a választás óta nagy az izgatottság. Tóth László...
A zsidótörvény negativ rendszabálya után pozitiv intézkedéseket sürgetett Antal István államtitkár A zsidótörvény negativ rendszabálya után pozitiv intézkedéseket...
Antal István igazságügyi államtitkár, a pápai kerület képviselője,...
A hazárdjátékok ellen most ujból akczióba lép a kormány A hazárdjátékok ellen most ujból akczióba lép a kormány
A hazárdjátékok ellen most ujból akczióba lép a kormány. Ez talán az...
Négy helyen törtek be szombaton az elsötétités alatt Négy helyen törtek be szombaton az elsötétités alatt
Szombaton éjjel négy betörés történt a fővárosban, valamennyi az...
Hitler a londoni panoptikumban Hitler a londoni panoptikumban
Hitler kancellár sem kerülhette ki a híres emberek sorsát:...
Japán lázasan készül a sportháborúra Japán lázasan készül a sportháborúra
Alig csitultak el az olimpia nagy eseményei, a világ sportnemzetei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98