Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Október

A pödröttszarvu kecske

Kelet-India hegyes vidékein, legkivált a Himalayaghegység nyugati részeiben honos ez a hatalmas vadkecske, mely másfél méter hosszura is megnő, a magassága pedig a homlokcsucsáig, a közepes ember magasságát is megüti. 

A mi házikecskéink csinos szakálla igazi sörénnyé fajul a pompás állaton és a vén bakoknál egészen a lábtőig lenyulik: legsajátságosabb azonban a szarva, mely egyes fajváltozatoknál dugóhuzó módjára „pödrött”, míg másoknál egyenes és csak a tengely körül csavarodó. A természetbuvárok szerint Ázsiának többfajta házi kecskéje származik ettől a vadkecskétől, melynek legtisztább, már szelidített ivadékai a régi Mezopotámiában és a Himalaya völgyeiben éltek. 

Ős hazájában, a zodron hegyek közt, az év legnagyobb részében nemek szerint elkülönülve él a pödrött szarvu kecske, csak párzás ideje táján egyesülnek a bakok és a nőstények. Mit se törődve a hóval és hideggel, a bakok rendesen a hegység magasabb részeiben tanyáznak, míg ellenben a nőstények már késő ősszel fölkeresik a dél fekvő sziklafalakat, sőt, ha nagyon zord a tél, akkor egészen a falvak szomszédságában járnak, akkor ezt mindig a legerősebb - s ami egyet jelent: a legidősebb és legtapasztaltabb állat vezeti s mielőtt előbbre megy, mindig gondosan szimatol és nézelődik, hogy nincs-e veszedelem. 

A nőstények falkája, mikor legel, több őrt állít föl s ezek bármelyike, ha valami gyanusat vesz észre, azonnal fütyülő prüszkölést hallat, lerohan őrhelyéről és legott futásnak ered, mire a falka nyomon követi. Ilyenkor majdnem függőleges falakon is meglepő gyorsan és fürgén másznak fel, a legkisebb gödölyék is éppen oly ügyesen, mint a meglett bakok. Természetes, hogy a fürge és gyorslábu vadkecske vadászata fölötte nehéz, sőt egyenesen veszedelmes is

. Fölötte nehéz azért, mert sokszor szinte lehetetlen közel lopózni a gyanakvó és óvatos állatokhoz, melyek a legjárhatatlanabb bérceken csatangolnak, és ha már puskavégre kapta is a vadász a prédát, sziven kell találnia a vadat, mert különben elmenekül és ha csak pár lépést tehet is, gyakran hozzáférhetetlen szakadékokba zuhan. 

De könnyen veszedelmes is lehet a vadászat, ha a puskalövésre megriadt falka véletlenül a vadász felé menekül; mert a hanyatt-homlok rohanó állatok egyenesen lesodorják a vadászt, aki összehúzott tagokkal bukik a mélységbe. Eleven megfogni a vadat csak a véletlen játéka lehet, de akkor is csak a gödölyéket, melyek, ha nem birják követni gyorsan menekülő anyjukat, félénken meglapulnak a szirtek mögött vagy a bokrok aljában. 

A fiatalon elfogott pödröttszarvu kecskék rendszerint jól fejlődnek, ha dajkának valami izmos házikecskét kapnak; a dajkájukat hamar megszeretik, lassanként megbarátkoznak ápolójukkal is, de már néhány hetes korukban a legnayaktörőbb kuszási kisérletekre vállalkoznak. Eleinte játékos kedvűek, ingerkedők és bohókásak, ugy hogy öröm barátkozni velük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lédererék már decemberben megkísérelték Kodelka meggyilkolását Lédererék már decemberben megkísérelték Kodelka meggyilkolását
A vasárnap folyamán ugyszólván teljesen tisztázódott a Tölgyfa-utcai...
A vasuti tisztviselők fizetésének rendezése A vasuti tisztviselők fizetésének rendezése
A törvényjavaslatot, mely az államvasutaknál alkalmazottak...
A börtönből a saját palotájába
Ujhelyi Lipót Hódmező-Vásárhely milliomos, dúsgazdag embere s mult...
Izgalmas helyszíni szemlén,,megjátszották” vasárnap a bankrablást a szabadságtéri gyilkos banditák Izgalmas helyszíni szemlén,,megjátszották” vasárnap a...
Vasárnap reggel reggel fél kilenckor rendőrszakasz vonult fel a...
Az egykori csehszlovák államvédelmi törvény életben marad Az egykori csehszlovák államvédelmi törvény életben marad
Fontos rendeletet bocsátott ki Neurath báró a cseh-morva...
A Grand –Guignol
A Grand - Guignol szinház, itt Párisban, azoknak az orvossága, a...
Ciano gróf elmondja miről tárgyalt négy napig Hitlerrel és Neurath-tal Ciano gróf elmondja miről tárgyalt négy napig Hitlerrel és...
Ciano gróf olasz külügyminiszter vasárnap délelőtt repülőgépen...
Viczerát elhagyta a kártyás szerencse….
A főkapitányság bűnügyi osztálya elfogta a főváros egyik...
"Ne bántsd a magyar nyelvet"
A latin nyelvösztön a vizet és az anyanyelvet nőneműnek érezte....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98