Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

Az állatok és növények nagyságának befolyása életviszonyaikra

Ha egy a fonalán aláereszkedő pókot nézünk, mondjuk például tizszeres nagyításban, nem jut eszünkbe az, hogy ha a nagyítás a valóságban is lehetséges volna, a fonál a pókot nem bírná el, elszakadna. A fonál keresztmetszete, a mi a fonál teherbíróképességét (absolut erősségét) megszabja, a nagyítás következtében százszor akkora lett, a pók tömege, melynek a súlya a fonalat feszíti, ellenben ezerszer akkora a nagyított állapotban. 

A fonál tehát tizszer nagyobb mértékben van igénybe véve a nagyításban, mint az eredeti nagyságú állatnál, valószínű tehát, hogy a fonál a megterhelő súly alatt már elszakadna. Theel J. közöl egy ilyen, rendszeres összeállítást a Naturw. Wochenschrift-ban abból a szempontból, hogy az állatok és növények nagysága milyen viszonyban van az azokat jellemző geometriai és physikai adatokkal. 

Az állat termete a térfogattal, viszont a környezetbe kisugárzott meleg a felülettel arányos. A termelt meleget a munkára használja fel az állat, a kisugárzott meleg ellenben az állatra nézve tiszta veszteség. A hőmérséklet annál könnyebben marad állandó (indiotherma), mennél nagyobb a termelt meleg a kisugárzotthoz képest

. Két állatot összehasonlítva, a melyeknek hosszbeli (illetve szélesség és magasságbeli) aránya 1:10-hez, azt találjuk, hogy a nagyobb állat ezerszerannyi meleget termel, de csak százszor annyimeleget sugároz ki, mint a kisebb állat. A hideg elleni védekezés szempontjából tehát a nagyobb állat feltétlenül előnyben van a kisebbel szemben. 

A hangyák pl. ködös, hűvös reggeli időben nagynehezen tudnak csak vánszorogni, a míg a meleg napsütésben fürgén szaladnak ide s tova. Általában azt mondhatjuk, hogy a melegvérű állat túlságos kicsiny nem lehet, mert az ilyen állatnak túlsók energiát kellene csupán csak testének állandó hőmérsékleten való tartására termelni. 

Viszont a védöburok (tollazat, szőr) csökkenti a kisugárzást, az állandó táplálkozás emeli a melegtermelést A madarak legkisebbjei hegyes csőreikkel még a legelrejtettebb repedésekből is ki tudják szedni állandó táplálkozás végett a rovarokat, az egerek folyosókban, kis üregekben rejtőznek el a nagy hideg elöl.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98