Dtum
Login with Facebookk
1919 | Április

A mezőgazdaság pénzszükséglete

A Magyar Tanácsköztársaság földmivelésügyi népbiztossága a termelés folytonosságának megóvására és biztositására, továbbá a munkások munkabérének kifizetésére, ugyszintén a feltétlenül szükséges üzemi anyagok beszerzésének lehetővé tételére a következőket rendeli: 

1. §. Mindenki, aki száz magyar holdnál (vagyis 75 katasztrális holdnál) nagyobb birtokon a saját számlájára gazdálkodik, köteles a vármegyei direktóriumnak haladéktalanul bejelenteni, ha bármely pénzintézetnél betétje vagy folyószámla követelése van. Ha a száz magyar holdnál nagyobb birtokon gazdálkodó, mások számlájára gazdálkodik, köteles bejelenteni ugyancsak a vármegyei direktóriumnak, hogy a gazdálkodást kinek a számlájára folytatja. Ebben az esetben az, akinek számlájára a gazdálkodást folytatja, köteles a direktóriumnak bejelenteni azt, hogy valamely pénzintézetnél betétje vagy folyószámla követelése van-e. A bejelentett összegek felett, ennek a rendeletnek bevezetésében emlitett célokra is csak a vármegyei direktórium előzetes hozzájárulásával lehet rendelkezni.

2. §. Ha a száz magvar holdnál nagyobb birtoknak felelős kezelője hiteltérdemlően igazolja, hogy ennek a rendeletnek bevezetésében emlitett célokra pénz nem áll rendelkezésére, a vármegyei direktórium az illető gazdaság részére alkalmas pénzintézetnél folyószámlát nyittathat. Minden vármegyei direktórium, a vármegye székhelyén egy pénzintézetet biz meg a jelen rendelet szerint felmerülő pénzügyi müveletek lebonyolitására. A megbizott pénzintézetnek és felelős vezetőinek nevét haladéktalanul be kell jelenteni a pénzintézeti központnak. 

3. §. Azok a pénzintézetek, amelyeknél a gazdaságok részére, ennek a rendeletnek alapján folyószámlát nyitnak, továbbá azok a pénzintézetek, amelyeknél annak, akinek számlájára száz magyar holdnál nagyobb birtokon gazdálkodnak, betétje vagy folyószámla-követelése van, a betétre vagy folyószámlára fizetéseket csupán a vármegyei direktóriumok utalványára eszközölhetnek. 

4. §. A vármegyei direktóriumnak a községi birtokrendező és termelést biztositó bizottság tesz javaslatot az utalványozások foganatositása végett. Ennél a javaslattételnél a községi birtokrendező és termelést biztositó bizottság köteles a legszigorubb meggyőződést szerezni a tényleges szükségletről, ugyszintén a már kinált és kifizetett pénzeknek hovaforditásáról. 

5. §. A vármegyei direktórium felelősség mellett ellenőrzi, hogy a községi birtokrendező és termelést biztositó bizottság a 4. §-ban jelzett kötelességeinek megfelel-e. 

6. §. Az utalványon fel kell tüntetni: a) a kért pénzösszeg nagyságát; b) a javasolt és utalványozott pénzösszeg nagyságát; c) a pénzösszeg felhasználásának célját; d) a gazdaság felelős kezelőjének névaláirását; e) a községi birtokrendező és termelést biztositó bizottság tagjainak névaláirását; f) a vármegyei direktórium ellenőrzési ellenjegyzését és pecsétjét. 

7. §. A gazdaság felelős kezelője és a javaslatot tevő birtokrendező és termelést biztositó bizottság tagjai tartoznak névaláirásukat a kijelölt pénzintézetnél, amely az illető gazdaság pénzszükségletének fedezésére szükséges összeg folyósitására ki van jelölve, személyesen bemutatni. 

8. §. A jelen rendelet értelmében kijelölt pénzintézetek kötelesek a hozzájuk utalt gazdaságok felelős kezelőjének, továbbá az illetékes birtokrendező és termelést biztositó bizottságok tagjainak náluk bemutatott névaláirását nyilvántartani. 

9. §. Amennyiben a kijelölt pénzintézetek elég készpénz felett nem rendelkeznek, a szükséglethez mért pénzösszeg átutalása végett a Pénzintézeti Központhoz forduljanak. 

10. §. Mindazok a gazdaságok, melyeknek pénzszükségletei ennek a rendeletnek értelmében fedeztetnek, kötelesek minden pénzbevételüket a kijelölt pénzintézethez átutalni. 

11. §. A jelen rendelet végrehajtásával kapcsolatos összes pénzügyi müveleteket csak oly pénzintézetek végezhetik, amelyek a pénzügyi népbiztos ellenőrzése alatt állanak. Ha a betétek vagy folyószámlák nem ily intézeteknél állnak fenn, azokat haladéktalanul át kell utalni a pénzügyi népbiztos ellenőrzése alatt álló valamely pénzintézethez. 

12. §. A forradalmi törvényszék itél azok felett, akik e rendelet ellen vétenek, vagy akik a kiutalt összegeket nem a meghatározott célra forditják. 

13. §. Ez a rendelet kihirdetésének napján lép életbe.
Budapest, 1919. április 3.
Földmivelésügyi népbiztosság

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Augusztusban nem emelkedik a lakbér Augusztusban nem emelkedik a lakbér
Vass József népjóléti miniszter vasárnap délelőtt Jákóhalmára...
Meghalt Verne Gyula   (1828-1905) Meghalt Verne Gyula (1828-1905)
Széles e világon mindenütt, a hol regényeket olvasnak az emberek,...
A bálközi blokk A bálközi blokk
Egyik közírónk – Féja Géza – aki évekkel ezelőtt bejárt...
Gyilkosság után (Válság Ausztriában ) Gyilkosság után (Válság Ausztriában )
1916. október 21-én Friedrich Adler a Meissl és Schadn szálló...
Kossuth Ferencz a válságról Kossuth Ferencz a válságról
Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter, a ki egészségének...
Külkereskedelmi szerződések nem segitenek a mai forgalmi adórendszer mellett Külkereskedelmi szerződések nem segitenek a mai forgalmi adórendszer...
A Kereskedő és Iparos Ujság külkereskedelmi ankétja kapcsán Szurday...
Tóth Árpád emlékünnepség Debrecenben Tóth Árpád emlékünnepség Debrecenben
November 23-án a debreceni Ady-Társaság a debreceni születésű Tóth...
Budapest birkózó bajnoksága Budapest birkózó bajnoksága
A szövetség rossz időben rendezte a versenyt. A stockholmi út...
MTK – BTC 6: 0 (2:0) MTK – BTC 6: 0 (2:0)
Hosszas várakozás után végre ma igazi klasszisát megközelítő játékkal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98