Dtum
Login with Facebookk
1919 | Augusztus

Fertőző betegségek terjedése halak útján

 Köztudomású, hogy a szennyezett vizek jó ideig fertőzésre képesek. Kolera és tifuszbakteriumokkal megfertőzött tavakban és folyóvizekben a fertőző anyagok kedvező körülmények között hónapokon át veszélyeztetik a közegészséget. Ebből a szempontból nagyon fontos kérdés, vajjon a fertőzés a vízben élő halakat és közvetve az embert is fenyegeti-e?

Fürth ezirányú kisérletei alapján tudjuk, hogy pestisbakteriumot tartalmazó anyaggal etetett aranyhalak több napon át élnek és még öt nap multán is kiválasztják a fertőzött anyagot ürülékükben. A dögevő, ragadozó halakat, angolnát stb. a pestises patkányok és egerek tehát könnyen megfertőzhetik. A hamburgi egészségügyi intézet két orvosa, Kister és Gaethgens pontos kisérleteket végeztek annak eldöntésére, vajjon a halak szokásos elkészítési módja mennyiben óv meg a tifusszal fertőzött halak útján való megbetegedésektől.

A teljesen átfőzött és átsütött halak belébe és húsában a tifuszt nem tudták kitenyészteni, míg a félig megfőzött, vagy kellően át nem sütött halakból mindig kitenyésztetők voltak. Különösen nagy halakat kell tehát alaposan megsütni vagy főzni; mindaddig, amíg a hal testében piros, még folyékony vér vehető észre, a sütés illetve főzés nem teljes s így a fertőzés lehetősége fennforog.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sütik a halakat (Gazdagyűlés Siófokon) Lefényképezett halak
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98