Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Győzött a postapénz!

Lelkünk legmélyéből, szivünk minden dobbanásával, lelkesen, hálásan  és hosszu hónapok szomoru tapasztalatai után végre üdvözöljük a postapénzt, amely immáron elfoglalta méltó helyét a világtörténelemben, illetve a valutapiacon.

Valószinüleg már mindenki tudja, hogy végleg befellegzett a pénzuzsorának, mert a postapénz ugynevezett diszázsiója hosszas szenvedés után, a napokban elhunyt. Mondanunk sem kell, hogy mindenki örömmel üdvözli a demokratikus irányzat eme ujabb megerősödését, amelylyel minden különbség megszünt az arisztokrata származásu kékpénz és a közönségesebb szülőkre visszatekintő postapénz között.

Ha sir George Clark körünkben időzne, bizonyára ő is elragadtatással venné tudomásul, hogy mennyire közeledtünk a tiszta demokrácia felé, sajnos, a jeles diplomata már messze jár szép Budapesttől… 

A postapénz diszázsiójának – mint beavatott körökben hangoztatják – a tőzsde adta meg a kegyelemdöfést, ahol kimondták, hogy a forgalomban mindkét pénz érvényes. Mindegy, hogy miként történt, fontos, hogy ezentul nem kell szenvednünk, egy gyötrelemmel kevesebb, igaz, hogy maradt még elég.

Borzadva gondolunk a szovjet alatti időkre, amikor a vörösek hamis pénzével semmit sem lehetett vásárolni. Jött a postapénz, de bizony Kun Béláék zsiróját senki sem fogadta el és a postapénz akkor ugyanolyan rossz volt, mint a hamis kétszázkoronás és társai.

Sokat kellett nélkülöznünk és szenvednünk, vissza kellett térni a törvényes állapotra, hogy az emberek és az árdrágitók végre belássák, hogy a postapénz is ugyanolyan jó, mint a kékpénz. Fontos azonban, hogy végre belátták az emberek és az árdrágitók. 

Most már csak az a kérdés, mi történik azokkal, akiknek se postapénzük nincs, se kékpénzük? Mert bizony, bizony ezek vannak többségben.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Diszázsió
Szabóné Fricska Anna

Általában valamely pénznem – valuta, deviza, bankjegy, érme – rögzített (hivatalos) ára és az ennél alacsonyabb piaci ára közötti különbség.

Ha egy valuta piaci ára tartósan a hivatalos árfolyam alatt van, akkor ez annak a jele, hogy az adott valuta túlértékelt, ezért le kell értékelni.

Az értékpapír diszázsiója a névértékénél kisebb forgalmi értéket jelenti.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Postatakarékpénztár 20 koronás pénzjegye (forgalomban 1923. január 8-ig) A Magyar Postatakarékpénztár 20 koronás pénzjegye (hátoldal)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98