Dtum
Login with Facebookk
1919 | Február

Luxemburg grófja filmen

 ( A „Sapho” prolongálva.)

 

Az utóbbi tíz esztendő egyik legnagyobb operettsikere Lehár Ferencnek „Luxemburg grófja” című darabjához fűződik, mely a magyar bemutató után bejárta egész Európa és Amerika operettszínpadjait. Az elszegényedett gróf romantikus szerelmi történelme most a filmről fogja ujból meghódítani a közönséget. A Glória filmgyár ugyanis filmre vitte fel a világhírű operettet Forgács Antal kitűnő rendezésében Lázár István szenáriuma alapján.

 

A főszerepet – annak színpadi kreálója – Király Ernő játsza, aki eddigi filmsikereit most ujból fogja gyarapítani. Bánhidy Ilona a női főszerepben hódítóan szép, játéka pedig művészi. Nagy érdeklődésre tarthat számot K. Solti Hermin a Royal Orffeum népszerű színésznője, aki ezuttal először szerepel filmen. Z. Molnár I. és Vándory Gusztáv egészíti ki a kitűnő együttest.

 

Arra a nagy érdeklődésre való tekintettel, mely a mult héten a „Sapho” iránt megnyilvánult, az igazgatóság továbbra is műsoron tartja ezt a pompás filmet, amelyen Varsányi Irén és Várkonyi Mihály a művészi tökéletes filmjátszást nyujtják. A mai előadások fél 4, fél6 és negyed 8 órakor kezdődnek. Jegyekről ajánlatos elővételben gondoskodni.


Az összeesküvők. (Star-ujdonság Történelmi dráma, előjátékkal, 6 felvonásban. Irta: L. H. Laester, Rendezte Justitz Emil, szenirozta Hintner Cornétius, Bemutatja a Corsó, február 24-én.)
A történelmi nagy időknek mindig meg voltak a maguk forradalmi összeesküvői, akik az autokrata dinasztiák s az elnyomó politika ellen tökéletest szítottak.

 

A régi idők emlékei elevenednek meg előttünk, amikor végignézzük a Star filmgyár legujabb nagyszabásu alkotását az Összeesküvők című 6 felvonásos történelmi drámát, amely Mária Terézia korában játszódik le. A történelmi idők e ragyogó korszakát tárja elénk a film, melynek keretében megelevenednek előttünk az akkori idők politikai és udvari intrikái, a magyar testőrök és a magyar főurak bécsi szereplése, az udvari élet pazar fényűzése és az összeesküvők titkos éjjeli ülései.

 

A pompás és látványosságszámba illő film kiállítása és rendezése vetekedik az olasz és amerikai nagyarányu filmszenzációk szépségével. Hozzátartozik a darab érdekességéhez, hogy Habsburgi Károly a volt király még uralkodása utolsó idején engedélyt adott a Startnak, hogy a schrönbrunni és luxemburgi kastélyt, az udvari fogatokat és lovakat s az istálló személyzete a korhű felvételek céljaira rendelkezésre bocsássa. Ilyen körülmények között szinte érthető, hogy a L. H. Loester által irt darab Justitz Emil ötletes rendezésében ilyen szenzációs sikert ért el. Igaz és elsőrendű művészi alakítást nyujtott a darabban a császárnő szerepében Gellért Luev, az aranyműves leánya szerepében. Müller Amde, Lehnberg bárónő intrikus szerepében Corthy Myra, Santini énekesnő szerepében Carmen Cartellieri és Eszterházy Sarolta szerepében Andorffy Ida.

 

A férfiak közül is erős színjátszó képességéről tett ismét tanuságot Margittay Gyula s nemkevésbbé volt jó a mindig kitűnő Kornay Richard és Vándory Gusztáv is. Az előadások 4, ½ 6, ź 8 órakor kezdődnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98