Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

Poincaré gyűlölködő vádbeszéde

A párisi békekonferenciát Poincaré elnök nem olyan beszéddel nyitotta meg, aminőt az egész világ békére áhítozó népe várt. Békés, hófehér, kiengesztelő krisztusi szavak helyett azzal nyitotta meg az elnök a négy és fél éves vérfürdőt befejező békekonferenciát, hogy a központi hatalmakról arról gyülölködő hangon beszélt, olyan bosszuálló szavakat röpített világgá, mintha nem is a békekonferencia megnyitó beszédét mondotta volna el, hanem vádbeszédet mondott volna a letiprott ellenség felett.


A leszurt ellenfélen rug még egy utolsót Poincaré, azon az ellenfélen, amelyet nem hívtak meg a békekonferencia asztalához és mindezt a jog és igazság nevében teszi. Eddig reméljük, hogy a békekonferencia a háboruba hajszolt, vérző nemzetek becsületes kézfogása lesz. Ez után a megnyitó beszéd után már ezt sem reméljük.

 

Mit jót remélhetünk hát ettől a békekonferenciától mi szegény, megtiprott, becsapott, félrevezetett, kifosztott magyarok?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Raymond Poincaré A párizsi békekonferencia ünnepélyesa megnyitása január 18-án A francia külügyminisztérium palotája Párizsban, ahol a béketárgyalás zajlik A koferencia ülésterme Clemenceau, a békekonferencia elnöke és a résztvevők Tardieu Klotz Pichon francia külügyminiszter Sonnio olasz miniszterelnök David Lloyd George Arthur Balfour Az angolok. Barnes Andrew Bonar Law
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98