Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

Öntözőgépek

 A tavali párját ritkító tartós szárazság felett nem térhetünk egyszerűen napirendre és nem szabad ölbetett kezekkel néznünk, miként befolyásolja a termelést az időjárás szeszélye. Hiába hangoztatjuk folyvást a mezőgazdasági többtermelés üdvét és az intensiv földmívelést, ha a növényzetet huzamosabb ideig nem táplálja eső. 

Mint mindenütt, úgy ez irányban is arra törekedett a folyton fürkésző emberi ész, hogy az esőt mesterséges úton pótolja. Ezt a „pótesőt” természetesen nem szabad a szó szoros értelmében felfognunk, hanem arról van szó, hogy nagyban való tervszerű öntözéssel iparkodjunk a szárazságtól tikkasztott növényzetet fejlődésében elősegíteni. 

Az első „esőtelep” Herford nevű német városban létesült, a mely szövőiparáról nevezetes. A tavaly itt uralkodott tartós szárazság alkalmával ugyanis a város önkéntes tűzoltósága sorra járta be fecskendőkkel a mezőket és kerteket és megöntözte azokat. A tűzoltóság, működése természetesen csak a viziutak tőszomszédságában elterülő földterület megöntözésére terjedt ki.
 
Az öntözést kezdetben kézierővel hajtották végre, majd aztán modern gépek végezték e műveletet, úgy hogy Németországban sok helyen elterjedt a nagy arányokban való öntözés külön e czélra szerkesztett gépek segítségével.  Általában három ilyen géptypust ismerünk, ú. m. a Rodatz-, Hartmann- és a Szezepkowski félét. 

Mind a három berendezésnek főalkotórésze egy centrifugális szivattyú, a melytől a fővezeték vezet el és ehhez több mellékcső van kapcsolva, úgy hogy az oldalt elterülő mezőségnek is jut az áldáshozó, jótékony, mesterséges esőből. Szükséghez képest több csövet lehet kapcsolni a fővezetékbe, a midőn meghatározott földterületet kell megöntözni. 

A Rodatz-féle gépberendezés 16 m. hosszú és 5 csaphelylyel felszerelt csőből áll, a mely két- vagy négykerekű kézi-targonczára van szerelve. A vizet 100 m. hosszú tömlőn át vezetik a járóműhöz, a melylyel egy 200 m2 területet lehet megöntözni. Bizonyos terület megöntözése után a fecskendőt 10 m-re előretolják és tovább folytatódik az öntözés. 

A Szezepkowski-féle öntözőberendezés hat darab háromkerekű kocsiból van összeállítva, a melyek mindegyike 6 m. hosszú nyomócsővel van felszerelve. Az egymástól 6 m-nyire távollevő kocsikat 85 m hosszú tömlők kötik össze egyenként, melyek elrendezése lehetővé teszi, hogy a kocsisor nem képez merev lánczot, hanem az egyes járóművek a többitől függetlenül, szabadon mozoghatnak, úgy hogy egyes földterületek mindkét oldalt kényelmesen és bőségesen megöntözhetők. Ezzel a berendezéssel 8000 m2 = 0.8 hektár területet táplálhatni vizzel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hagyományos öntözés Öntözőcsatorna
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98