Dtum
Login with Facebookk
1920 | December

Szavazással veszik fel Ausztriát a népszövetségbe

Genf, dec. 12.
A genfi szövetségközi tanácskozásokon a közeli órákban dől el, hogy Ausztriát felveszik-e a népek szövetségébe. Az eddigi általános hangulatból itélve, a döntés már biztosra vehető és Ausztria a népszövetség tagja lesz, mindazonáltal a formaság és a törvényesség kedvéért szavazás utján döntik el a felvétel kérdését.


Rovell (Kanada) a washingtoni munkásértekezlet határozatát olvassa fel és rámutat arra, hogy Ausztria teljesitette a népszövetségbe való felvétel feltételeit. Rendkivül fontos, hogy ebben az országban ujból helyreállitassék astabilitás és a termelés. Ausztria döntően indokolja a kérvény kedvező elintézését.


Take Janescu szintén Ausztria barátja lett. Azt mondja, hogy Ausztria és a régi habsburgi birodalom között abban van a lényeges különbség, hogy Ausztria megvált Magyarországtól, a monarchia rossz szellemétől. Ausztria meggyőzte tegnapi ellenségeit s olyan morális állapotban van, amely biztositja, hogy adott szavához hű marad. A habsburgi-háztól és Magyarországtól megszabaditott osztrák nép megérdemli azt a bizalmat, amelyet iránta tanusitanak.


Henessy (Franciaország) hangsulyozza, hogy Ausztria gyökeres megváltozása kétségtelen. Az osztrák nép bebizonyitotta, hogy demokratikusan akar élni.


Miután Fischer ( Anglia delegátusa) megtette ismert inditványát, amely a felvétel ügyében döntő volt, kijelentették Branting és Carnebecke, továbbá, Dánia, Norvégia, Olaszország és Japán megbizottai, hogy támogatják az inditványt, mire Cannous ( Chille ) azt a nézetét fejezte ki, hogy a szavazást mégis tartsák meg, nehogy olyan precedenst alkossanak, amely későbbi esetekben zavart okozhatna.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Népszövetség
Tánczos G. Károly

A Népszövetség (Nemzetek Szövetsége) az ENSZ elődje. Létrehozását a párizsi békekonferencia írta elő 1919-ben, amelyben elsősorban Woodrow Wilson amerikai elnök javaslatára alkotta meg a Nemzetek Szövetsége (Népszövetség) Egyezségokmányát, amelyet aztán beiktattak valamennyi békeszerződésbe. Az alapító okmány szerint a „Magas Szerződő Felek avégből, hogy a békét és biztonságot előmozdítsák …kötelezettséget vállalnak a háború elkerülésére, …nyílt becsületes nemzetközi összeköttetést tartanak fenn, …a nemzetközi jog szabályait ezentúl a kormányok kölcsönös magatartásának valóságos zsinórmértékéül határozottan elismerik, …mindennemű szerződéses kötelezettségnek lelkiismeretes tiszteletben tartását biztosítják…"
A Népszövetség székháza Genfben volt, két legfőbb szerve a Közgyűlés és a Tanács.
A Tanácsnak először négy (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Japán), később hat állandó tagja volt (Németország 1926 szeptemberében, a Szovjetunió 1934 szeptemberében lett a Tanács tagja). A Tanács általában évente háromszor-négyszer ülésezett. Mindenről, a nagy átfogó kérdésektől kezdve egészen az apró helyi konfliktusokig tárgyalhatott, bevonva az érintett országokat is. A Tanács csak egyhangú döntéseket hozhatott.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98