Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1920 | Február

A mozgóképszínházi apróságok

Mozirendelet és filmcenzura

 

A belügyminisztérium rendészeti osztályában most dolgoznak a leendő moziszabályrendeleten, amely valószinüleg ki fogja emelni a mozit a "mutatványosok" kasztjából és bizonyára elnyeri méltó helyét a magyar kulturális életben. A filmcenzura kérdései napirenden van. Az elmult kedden ankét volt a lővezérségen, amelyen a filmszakmát Gutimann Manó és Pásztori Miklós képviselték. Az ankéton megbeszélték azokat a módozatokat, amelyek alapján a katonai filmcenzurát életbeléptetni fogják. A filmszakma két kiküldötte átvette a lővezérség által megállapitott alapelveket és azokat a holnap, kedden összeülő egyesületi közgyülés elé terjesztik. - A belügyminiszter - mint a Hétfői Napló értesül - a jövő héten bocsátja ki a filmcenzuráról szóló rendeletét, amelynek értelmében föl kell majd állitani az "Országos Mozifényképvizsgáló Bizottságot".

 

 

Kinyithatnak a mozik

 

A napilapok közölték hogy a mozgóképszinházakat, miután a járványbizottság kérelmüket nem teljesitette, ellenben szigoru rendszabályait teljes mértékben fenntartotta, két hétre, ameddig a rendeletet meghosszabitották, zárva tartják.


Vasárnap délelőtt tiz órakor a Magyar Mozgóképszinházak Országos Szövetsége ez ügyben ülést tartott, melyen mintegy hatvan mozgóképszinháztulajdonos vett részt. Szabó Ödön dr., a szövetség elnöke, ismertette a helyzetet és inditványozta, hogy a mozgóképszinházak nyitvatartásáról, mely a járványbizottság rendelkezése folytán nagy deficittel jár a tulajdonosokra, inditsák meg a vitát.

 

Számos felszólalás után a kérdés eldöntetlennek látszott. Ekkor megjelent a mozgóképszinházak alkalmazottainak küldöttsége s arra kérte a jelenlévő szinháztulajdonosokat, hogy a jelenlegi sivár gazdasági helyzetre való tekintettel ne zárják be a mozgóképszinházakat, mely az ő anyagi romlásukat vonná maga után.

 

Ugyanakkor Guttmann Manó, az Országos Magyar Mozgóképipari Egyesület alelnöke nagy lelkesedés mellett bejelentette, hogy tekintettel arra a sok kis existenciára, mely a mozgóképszinházak, működésével egybefügg, és tekintettel a mozgóképszinházak deficitjére a filmkölcsönzők egyhangulag elhatározták, hogy a járványbizottság rendeletének hatálya alatt a filmkölcsönzés diját lényegesen leszállitják, hogy ezzel is könnyitsenek a mozgó-képszinháztulajdonosok nehéz helyzetén.


A két bejelentés hatása alatt rendelte el a szövetség elnöke a szavazást a mozgóképszinházak nyitvatartása, illetőleg bezárása felett. A nyitvatartás mellett negyvenen, a zárvatartás mellett tizennégyen szavaztak. Igy nagy többséggel a mozgóképszinházak további egy hétig való nyitvatartását határozta el a szövetség. A jövő hétre vonatkozó döntést ujabb ülés elé viszi az elnökség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Léghajón a Földközi tengeren keresztűl Léghajón a Földközi tengeren keresztűl
A franczia Valux gróf franczia földről léghajón át akar kelni a...
Az USA semleges marad Az USA semleges marad
A korszak nagyhatalmai közül egyedül az Egyesült Államok maradt távol...
A fiatal Kornfeld Ferenc báró is veszitett egy milliárdot a Nemzeti Clubban A fiatal Kornfeld Ferenc báró is veszitett egy milliárdot a Nemzeti...
A kártyaveszteségei miatt öngyilkossá lett Hajós József cs. és kir....
Újpest – Hungária 4:3 (3:2) Újpest – Hungária 4:3 (3:2)
A tavasz első derbyje végig izgalmas és nívós játékot hozott. A...
Az áruló ezüstcsík Az áruló ezüstcsík
A vonat szelíden emelkedő dombok, friss földszagot lelelő...
Semmering közönsége magyar hölgyúszóknak tapsolt Semmering közönsége magyar hölgyúszóknak tapsolt
Semmeringen vasárnap folytatták a kétnapos osztrák-magyar hölgyúszó...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Megújulva áll a Széchenyi-Lánchid Megújulva áll a Széchenyi-Lánchid
Két esztendei munka után az öreg Lánchid megfiatalodva és megerősödve...
Károly román király ellen példátlanul sértő támadás jelent meg vasárnap a londoni „ Sunday Express”-ben Károly román király ellen példátlanul sértő támadás jelent meg...
Az az affér, amely néhány nappal ezelőtt az angol sajtó és Károly...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98