Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A mozgóképszínházi apróságok

Mozirendelet és filmcenzura

 

A belügyminisztérium rendészeti osztályában most dolgoznak a leendő moziszabályrendeleten, amely valószinüleg ki fogja emelni a mozit a "mutatványosok" kasztjából és bizonyára elnyeri méltó helyét a magyar kulturális életben. A filmcenzura kérdései napirenden van. Az elmult kedden ankét volt a lővezérségen, amelyen a filmszakmát Gutimann Manó és Pásztori Miklós képviselték. Az ankéton megbeszélték azokat a módozatokat, amelyek alapján a katonai filmcenzurát életbeléptetni fogják. A filmszakma két kiküldötte átvette a lővezérség által megállapitott alapelveket és azokat a holnap, kedden összeülő egyesületi közgyülés elé terjesztik. - A belügyminiszter - mint a Hétfői Napló értesül - a jövő héten bocsátja ki a filmcenzuráról szóló rendeletét, amelynek értelmében föl kell majd állitani az "Országos Mozifényképvizsgáló Bizottságot".

 

 

Kinyithatnak a mozik

 

A napilapok közölték hogy a mozgóképszinházakat, miután a járványbizottság kérelmüket nem teljesitette, ellenben szigoru rendszabályait teljes mértékben fenntartotta, két hétre, ameddig a rendeletet meghosszabitották, zárva tartják.


Vasárnap délelőtt tiz órakor a Magyar Mozgóképszinházak Országos Szövetsége ez ügyben ülést tartott, melyen mintegy hatvan mozgóképszinháztulajdonos vett részt. Szabó Ödön dr., a szövetség elnöke, ismertette a helyzetet és inditványozta, hogy a mozgóképszinházak nyitvatartásáról, mely a járványbizottság rendelkezése folytán nagy deficittel jár a tulajdonosokra, inditsák meg a vitát.

 

Számos felszólalás után a kérdés eldöntetlennek látszott. Ekkor megjelent a mozgóképszinházak alkalmazottainak küldöttsége s arra kérte a jelenlévő szinháztulajdonosokat, hogy a jelenlegi sivár gazdasági helyzetre való tekintettel ne zárják be a mozgóképszinházakat, mely az ő anyagi romlásukat vonná maga után.

 

Ugyanakkor Guttmann Manó, az Országos Magyar Mozgóképipari Egyesület alelnöke nagy lelkesedés mellett bejelentette, hogy tekintettel arra a sok kis existenciára, mely a mozgóképszinházak, működésével egybefügg, és tekintettel a mozgóképszinházak deficitjére a filmkölcsönzők egyhangulag elhatározták, hogy a járványbizottság rendeletének hatálya alatt a filmkölcsönzés diját lényegesen leszállitják, hogy ezzel is könnyitsenek a mozgó-képszinháztulajdonosok nehéz helyzetén.


A két bejelentés hatása alatt rendelte el a szövetség elnöke a szavazást a mozgóképszinházak nyitvatartása, illetőleg bezárása felett. A nyitvatartás mellett negyvenen, a zárvatartás mellett tizennégyen szavaztak. Igy nagy többséggel a mozgóképszinházak további egy hétig való nyitvatartását határozta el a szövetség. A jövő hétre vonatkozó döntést ujabb ülés elé viszi az elnökség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar úszók 42:27 arányban győzték le Ausztriát A magyar úszók 42:27 arányban győzték le Ausztriát
A magyar sport ünnepi eseménye volt vasárnap a margitszigeti födött...
Kokain és morfiumüzérkedéssel vádolnak egy gyógyszerészt Kokain és morfiumüzérkedéssel vádolnak egy gyógyszerészt
Vasárnap nagyszabású kokain – és morfiumüzérkedési ügyben...
Hidvéghy László MAC hatodszor is megnyerte Magyarország gyorskorcsolyázó bajnokságát Hidvéghy László MAC hatodszor is megnyerte Magyarország...
Magyarország gyorskorcsolyázó bajnokságait kétnapos verseny keretében...
A fémek rekvirálása A fémek rekvirálása
A közönség még mindig nincsen kellőképpen tájékozva az iránt, hogy...
A Városligetben.Nyári kép A Városligetben.Nyári kép
Sokan vannak Budapest lakosai közűl, kik mihelyt a nyári meleg napok...
A kormány rendelettel végérvényesen rendezte a földreformföldek megváltási árát A kormány rendelettel végérvényesen rendezte a földreformföldek...
Pénteken uj kormányrendelet jelent meg, mely végérvényesen véget vet...
5,000.000 pengő jégkár, 100.000 pengő nyári tűzdijbevétel 5,000.000 pengő jégkár, 100.000 pengő nyári tűzdijbevétel
A nyári idénybiztosítások jelentősége mindinkább fokozódik. Az...
Pompás mérkőzésen nagy szerencsével győzött a Ferencváros Pompás mérkőzésen nagy szerencsével győzött a Ferencváros
Ferencváros – Phöbus 2:0 (1:0) Vénasszonyok nyarának tűző...
A kivetett adókat megkeresni nem lehet A kivetett adókat megkeresni nem lehet
Sándor Pál a nemzetgyűlés pénteki ülésén hatalmas beszédben tárta föl...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98