Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Ráby úr, a bécsiek kedvence

Él itt Pesten egy nagyon kövér fiatal ember, rabbinak készült, de meggondolta magát és ujságiró lett. Nem sok vizet zavart, a törvényszéken irta riportjait, a nyáron pedig, amikor kövérségének már elég volt a szovjetgerstli, elment Bécsbe és annyira megszerette Bécset, hogy azóta vissza se jött.

 

Esténként a Neuer Márkton Koffée Krantzba járt el, leült az erkélyen és szürcsölte a cocktailokat és a török kávét, mikor pedig a zenekar elkezdett valamilyen operaábrándot játszani, egyszerre megeresztette Ráby úr a hangját, mely omlott a lágytól, szélesen, melegen.

 

A diszes elegáns szalonban a közönség kiváncsian nézte a dilettáns tenoristát, aki mélyérzésű énekével megnyerte tetszését. Estéről-estére megismétlődött ez, Ráby énekelte a Cavaradossit, a Ródolphot és csaknem minden este megtapsolták. Igy ment ez tegnapelőttig. Ekkor énekelt utoljára Ráby úr a Krantzban.

 

Másnap Berlinbe utazott, de a Krantz személyzete egy gyönyörű, remekbe kötött virágcsokrot nyujtott át neki, két szőke virzsiniával. És egy sor irást, amelyben bécsi közvetlenséggel köszönik meg neki a műélvezetet. Ráby úr gavallér volt és tokaji borral válaszolt és mégegyszer megeresztette a hangját, és olyan bensőségesen énekelt bucsuzóul, hogy még az öreg templom a Neuer Markton is elismerte, hogy Rábyban egy tenorista veszett el. Igy tett Bécsben egy magyar ujságiró, ahogy mondani szokás, a közönség kedvence.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98