Dtum
Login with Facebookk
1920 | Július

A Stromfeld-ügy tárgyalása

A tanukihallgatások folytatása


A tanuk kedvezően vallanak Stromfeldről


Ma reggel kilenc órakor folytatta a hadbíróság Stromfeld vezérkari ezredes bünügyének tárgyalását. Az első tanú Takács Béla alezredes volt, aki tanuvallomásában azt mondotta, hogy a proletárdiktatura kitörése előtti napon találkozott Stromfelddel, aki előtt azt a kijelentést tette, hogy a proletárdiktatura kitörése csupán napok kérdése. Erre a kijelentésre Stromfeld azt a választ adta, hogy napok hanem órák kérdése. Ezt a vádlott örömtől sugárzott arccal mondta. Január havában egy MOVE gyülésen beszélgetett Stromfelddel. Akkoriban szó volt, hogy Stromfeldet kinevezik hadügyi államtitkárrá.


- Én – mondotta a tanú- felsoroltam Stromfeld előtt azokat a követeléseket, amelyeket támasztanék abban az esetben, ha hadügyi államtitkárává akarnának kinevezni. Stromfeld kijelentette, hogy elvileg teljesen egy állásponton van vele. Amikor azonban Stromfeldet hadügyi államtitkárrá kinevezték, egyet sem valósitott meg azon pontok közül, amelyeknek véghezvitelét az előttem tett kijelentése szerint állania kellett volna. Ismerem Tombor egy memorendumát, amelyben arról van szó, hogy Tombor és Tromfeld ajánlották Károlyinak, hogy adják át a hatalmat a kommunistáknak és térjenek át a proletárdiktaturára.


A következő tanú Debreczeny István őrnagy. Hallomásból tudja, hogy Stromfeld a fronton erősebb kommunista beszédeket tartott, mint Böhm. Azt is hallotta, hogy Stromfeld birta rá Károlyit, hogy a kommunistáknak adja át a hatalmat.


Ez Tombor alezredes nyilatkozatában állott, amelynek eredetijében azonban az is benne volt, hogy az ország területi integritásának érdekében. Azt tudja, hogy Tombort rendelték ki Stromfeld ellenőrzésére.


Fábián Gyula mérnök a következő tanú. Győrben egy lakásban laktam Stromfeld ezredessel. Egy reggel elment hazulról, s mikor délben hazajött, konsternálva hallotta, hogy az ezredest azután terroristák magukkal vitték. Meggyőződése, hogy Stromfeld nemzeti érzésű és nem kommunista volt. Az volt a szándéka, hogy magyar nemzeti hadsereget fog szervezni. Mindig civilben járt, soha sem viselte vezérkari főnöki egyenruháját.


Utána Kozma Ferenc őrnagyot hallgatta ki tanuként a haditörvényszék. A Ludovikán voltam tanár – mondotta tanuvallomásában. – Egy vacsora alkalmával Nemeszek főhadnagy azt ajánlotta, hogy a tisztikarnak valamelyik politikai párthoz kellene csatlakoznia. Ajánlotta, hogy ezt a kérdést tegyék megbeszélés tárgyává. Többen hozzászóltak a kérdéshez és mindenki minden befolyástól menten nyilvánithatta nézeteit. Stromfeld véleménye az volt, hogy ő bármilyen párttal hajlandó szövetkezni, amelynek programmja a rend, a fegyelem és munka helyreállitása.


Fleischacker Rezső százados a következő tanú. Elmondja, hogy a forradalmak után Stromfeld minden idejét a Ludovika szervezésének szentelte. Stromfeld soha pressziót nem gyakorolt reánk, de még célzást sem tett arra nézve, hogy lépjünk be a szociáldemokrata pártba.


A szolnoki napok alatt Stromfeld minden erejét arra használta fel, hogy a csürhe hadból fegyelmezett hadsereget teremtsen. Május elsején jöttünk ki Gödöllőre, másnap hallorttuk, hogy a románok átkeltek a Tiszán, a csehek valamint a francia hadsereg is előnyomulnak Pest felé. Megbeszéltük, hogy a székely hadosztállyal bevonulunk Pestre, hogy az anarchiát meggátoljuk, mert ugy hallottuk, hogy Kun Béla Pestről megszökött s Pesten nincsen központi vezetés. Megbeszélés közben érkezett hozzánk Böhm, aki az összes hireket megcáfolta, igy természetesen további megbeszéléseink abban maradtak.


Most egy vörös hadsereg van a kezünkben, - mondotta előttünk a főhadiszálláson Stromfeld, - de ha győzünk, a nemzeti érzés válik a hadseregen urrá. Akkor ujból a tényleges tisztikar veheti kezébe a vezetést, s minden jobbra fordul. Kassa bevétele után valósággal nemzeti alapra helyezkedtünk. Clemenceau jegyzéke alapján a tanácskormány elhatározta, hogy az offenzivát beszünteti és a felvidéket a cseheknek ujból visszaadja. Erre Stromfeld otthagyta állását.


Az utolsó tanú, Tomka Zoltán alezredes, tanuvallomásában elmondja, hogy Reiter századostól hallotta, hogy Stromfeld épp oly ellenforradalmi érzésü, mint ők maguk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A háboru gerince A háboru gerince
Ha a háborut testnek képzeljük, amely él, amelynek kiterjedése van és...
A Meteorológia Intézet munkája, Budapest  siffréje A Meteorológia Intézet munkája, Budapest siffréje
Az idei szokatlanul kemény és tartós hidegben az emberek azzal a...
Vasárnap este, menekülő magyarok és Csehországban súlyosan bántalmazott külföldiek között Vasárnap este, menekülő magyarok és Csehországban súlyosan...
Vasárnap délután hat óra. A nyugati pályaudvar csarnokának érkezési...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Tudvalevőleg minden óvakodás mellett is sok kárt tesznek az egerek...
Képek a hajszál életéből, a  hajszál szerkezete Képek a hajszál életéből, a hajszál szerkezete
Az első kép valami túldivatos festőművész tájképére emlékeztet....
Csehország – Magyarország 2:1 Csehország – Magyarország 2:1
Nem sikerült revánsot vennünk a cseheken a tavaszi 4:1-es vereségért,...
Rövidek Rövidek
Annakidején nagy feltűnést keltett s a sajtón kívül a parlamentet...
Miért sírnak a kisbabák? 2 Miért sírnak a kisbabák? 2
Még egy nagyon fontos dologról szoktak a mai anyák szívesen...
Pedlow kapitány kétmilliós ajándéka Szekszárdnak Pedlow kapitány kétmilliós ajándéka Szekszárdnak
Szekszárdról jelentik: Pedlow kapitány, akinek alkalma volt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98