Dtum
Login with Facebookk
1920 | Július

A hónap rövidhíreiből

A Salgótarjáni Kőszénbánya Társulat igazgatósága augusztus 7-ére rendkivüli közgyülést hivott egybe, melytől fölhatalmazást kér a tulajdonát tevő zsilvölgyi szénbányák önálló részvénytársasággá való átalakitására. Az igazgatóság a közgyülésen tájékoztatni fogja a részvényeseket a tranzakció kedvező perspektiváiról és a fölhatalmazás alapján véglegesiteni fogja azokat a megállapodásokat, melyek a társaság irányitó befolyását és a részvényesek érdekeit is a legteljesebb mértékben megóvják. 


Uj angol kapcsolat Magyarországgal

Nagyszabásu angol érdekeltség kapcsolódik közgazdaságunkba. Husz millió korona alaptőkével uj részvénytársaság alakult ezzel a céggel: Angol–Magyar Filmszinház Részvénytársaság, amely a magyar filmkulturának az angol és amerikai filmipar világpiacával szerez kapcsolatot. Az uj vállalat lehetővé teszi majd a hazai filmszinházak müsorában a legmüvészibb alkotások szinrehozatalát, másrészt oly magyar filmek külföldön való bemutatását, melyek nemzeti szempontból reánk nézve fölötte fontosak. Az alakuló közgyülés elnökké Stead Alfréd ezredest, vezérigazgatóvá Virter Ferencet, ügyvezető igazgatóvá dr. Szabó Ödönt választotta meg. Rajtuk kívül tagjai még az igazgatóságnak báró Brondstein Albert alezredes, Haggenmacher Róbert, Kobelrausch Gyula udv. tanácsos, dr. Koós Jenő és Yaxley C. György. 


Lopkodják Magyarország szenét

Bécsből jelentik: A Neue Freie Presse Strasshofba küldött munkatársának tudósitását közli, amely szerint Németországnak körülbelül hatszáz vaggon porosz szenet kell szállitani Magyarország részére. A bojkott miatt ötszáznegyven vaggon szenet visszatartottak Strasshofban. Noha nagyon vigyáznak a vaggonokra, még sem lehet megakadályozni a lopásokat. A magyaroknak kell majd megállapitaniok, hogy mennyit loptak el ebből az ötszáznegyven vaggon szénből a strasshofi állomáson. 


Olcsóbb lett a cipő

Tekintettel az egész világon végbemenő árcsökkenésre, Gerő Adolf fia cipőáruházában, IV. Kossuth Lajos-u. 4., a raktáron levő összes cipőárakat 10 százalékkal, valamint a méret után készült cipő árát 8 százalékkal leszállitotta. 


Orosz Szovjetbank Angliában

Párisból jelentik: A Times jelentése szerint a Kraszin elutazása után visszamaradt orosz kiküldöttek egy orosz bankalapitás munkálatait kezdték meg, amely legközelebb Russia Trade Delegation Limited néven nyilik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szénosztályozó és -mosó a Zsil-völgyében A zsilvölgyi szénbányászat aninoszai osztályozó műve a századfordulón
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98