Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Ujabb megfigyelések a Napon

Nagyjelentőségü eredménnyel járt a washingtoni asztrofizikai intézet munkálata, amelyről nemrég számolt be. Az adatgyűjtést nemcsak Észak-Amerikában, hanem az intézet testvér-intézetében, a perui magaslaton épült arequipai csillagvizsgálóban is nagy szorgalommal végezték.

Ez utóbbi intézet fekvése kiválóan kedvező az eféle megfigyelésekre, mert éghajlata egyenletes és állandóan derült az időjárása. Bizonyos Nap-állás mellett, a napsugarak változásainak hatása alatt, három körülményt figyeltek meg: a levegő csapadék-tartalmát, a Napnak a Földtől való távolságát és a fénysugárzás ingadozásait.

Ezenkívül közelebbi és fontos adatokat alapítottak meg az alaskai Katmai-i tűzhányó 1912-iki kitörésére vonatkozóan. Ezek szerint a kitörés alkalmával kilövelt por és egyéb égési termék oly nagy mennyiségben került a légürbe, hogy az a Napnak a Föld északi féltekéjére való hő- és fénykisugárzását jelentősen befolyásolta.

De azt is megállapították, hogy ez a kozmikus por az egyenlítőtől délre eső területekre nézve a Nap kisugárzását nem változtatta meg észrevehetően. Nem kevésbbé becsesek azok a megfigyelések, amelyeket Kaliforniában, a Mount Wilson tetején épült csillagvizsgálóban végezték, amelyek szerint a fénysugárzás a Nap korongjának felületén nem egységes és nem egyenletes, sőt évről-évre változik.

Például 1914-ben a Nap-korong középpontjának fénye a korong szegélyrészeinek fényéhez viszonyítva, az előző években végzett megfigyelések adataihoz képest nagyobb eltéréseket mutatott. Még a napi ingadozásokat is sikerült megállapítani.

Néhány év mulva a Föld különböző pontjain nyolc-tiz megfigyelő-állomást szándékoznak berendezni, lehetőleg magas hegyeken; az ily irányu müködést intenzívebb módon folytatják és kiterjesztik a különböző országok csillagvizsgálóira is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98