Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

A távcsövek teljesítőképességéről

A távcsövek teljesítőképességét rendszerint azon legkisebb fényhatás által szokás megadni, melynek sugarait még képpé képes összegyűjteni. Ebből a szempontból valamely távcső teljesítőképességének legszélső határa azon csillagrend által van megadva, mely rendhez tartozó csillagokat benne még felvillanni látjuk.

J. Herschel 18 1/4 hüvelyk nyílású reflectorában még feltünő csillagokat 20-adrendőeknek, D'Arrest 11 hüvelyk nyílású refractorában még láthatókat 18-adrendűeknek becsülte, Smyt egy 6 hüvelyk nyílású refractorban még 16-odrenű csillagokat vélt látni. Így már egy évszázadnál is régibb az a kérdés, mely bizonyos méretű távcső teljesítőképességére vonatkozik. A kérdésre még a mult század közepe táján exact feleletet Pogson adott.

Hogy tehát valamely tetszőleges nyílású távcsővel még látható csillagok rendjét kiszámíthassuk, ismernünk kell az egységnyi nyílású távcsőben még látható csillagok rendjét, azaz m-értékét. A jelen század első évtizedében történtek az erre vonatkozó exact meghatározások a modern photometriai csillagfénycatalogusok segélyével. Több jeles kutató adata szerint az egy angol hüvelyk (2.54 cm.) nyílású távcsőben még látható legkisebb csillagok rendje 8.5 csillagrend körül ingadozik.

Az adatok közepes minőségű lencsékre vonatkoznak. Igen természetes, hogy mivel m értéke csak közelítő, M értéke is csak egy csillagrendnyi pontossággal bírhat. A táblázat adataiból kiviláglik, hogy J. Herschel legfeljebb 15-öd, D'Arrest legfeljebb 14-ed és Smyth legfeljebb 12.5-edrendű csillagokat láthatott.

A formulával számított adatok azt is mutatják, hogy nem ésszerű a távcsövek méreteit bizonyos határon túl nevelni, mert a fénynyereséggel nem áll arányban a műszerek előállítási költsége. A modern nagyobb csillagvizsgálók rendszerint egy-egy 30 vagy 40 hüvelyes távcsővel és több kisebbel vannak felszerelve. Csak az igen gazdag államok csillagvizsgálói vannak 40 hüvelyknél nagyobb nyílású távcsövekkel ellátva.

A csillagászati megfigyelések átlagában azonban nem annyira a távcső mérete, mint inkább a levegő tisztasága, nyugalma és átláthatósága a döntő tényező. A légköri zavaroktól menten helyeken valamely távcső teljesítőképessége két-három csillagrenddel is felülmúlhatja ugyanoly méretűét, mely rosszabb légköri viszonyokkal bíró helyen van felállítva, nem tekintve azt, hogy utóbbi helyeken a derült éjjelek száma évenként még ráadásul lényegesebben kisebb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A távcső, amivel a Marsot vizsgálják A Yerkes Obszervatórium távcsöve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kormány egyelőre 240.000 hektoliter bor exportját biztosította A kormány egyelőre 240.000 hektoliter bor exportját biztosította
Magyarország bortermelése agrikultúránk egyik legfontosabb termelési...
A Nemzetközi Vásár átütő sikere A Nemzetközi Vásár átütő sikere
„Százszázalékos siker az egész fronton” – mégpedig...
Kitaibel felfedezi a klórmeszet 3 Kitaibel felfedezi a klórmeszet 3
A klór fehérítő tulajdonságát elsőnek a francia Berthollet próbálta...
Tilos a szivarokat válogatni
A hivatalos lap egyik közelebbi száma közölte a pénzügyminiszter...
Karbidgázzal akarta felrobbantani önmagát egy elkeseredett kifutófiú Karbidgázzal akarta felrobbantani önmagát egy elkeseredett...
Szombaton reggel a Teleki-tér bódéi között eszméletlen, vérző 14-15...
A pontosan járó órák A pontosan járó órák
A közönséges életben már jól járó órának mondjuk azt az órát, mely...
Rettenetes téli harcok
A keleti frontvonal déli szakaszán négy osztrák-magyar és egy német...
Az FTC nyerte Magyarország ökölvívó csapatbajnokságát Az FTC nyerte Magyarország ökölvívó csapatbajnokságát
Vasárnap délelőtt rendezték Magyarország ökölvívó csapatbajnokságának...
A BAK országos handicap versenye A BAK országos handicap versenye
A BAK-ot mai versenyéért nemcsak jelentős sikere révén illeti meg az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98