Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

Az Eötvös-utcában egy Lehoczky nevű munkás gyilkolta meg és rabolta ki Kánitcznét

A Népszinház-utcai gyilkosság tettesét nem találják.

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

A szombati nap folyamán az Eötvös-utcai 10. számu ház földszint 4. számu lakásában Kánitz Miksáné született Bródi Antónia 65 éves öregasszonyt halva találták. Már teljesen fel volt öltözve, amikor a gyilkos revolverétől kétszer is rálőtt, valószinüleg azonban előbb késsel megszurta.

 

A lakásban két albérlő is lakott mindketten e hó 1-én béreltek fekvőhelyet az öregasszonynál. Egy öreg, őszhaju ácsmester: Balogh József és egy 20 esztendős fiatalember, akit Koltai Jánosnak hívnak. A szekrény nyitva volt és teljesen kifosztva.

 

Sárközy detektívfőönökhelyettes kihallgatta a házbelieket, akik azt vallották, hogy reggel 9 órakor látták Kánitznét, amikor tejért ment és 11-kor is látták, amikor a piacról hazajött. Azóta nem látta senki. Ebben az időben, déli 11 és 12 óra között történt a gyilkosság.

 

Az öregasszony a házbeliek előtt már napok óta dicsekedett, hogy Nagyváradról 200 lejt kapott. Nincs kizárva, hogy ez a pénz megérkezett és ezt is elrabolta a tettes. Eddig még nincs pontosan megállapítva, hogy mit vitt el a tettes. Balog József albérlőnek ládája volt kifosztva, melyhez két kulcsa is volt. Az egyik kulcs még péntek reggel eltünt.

 

Amikor Balog kereste a másik kulcsot, sem Koltai, sem az öreg asszony nem akart róla tudni. A tettes csak Koltai lehetett. Még az éjszaka folyamán megtalálták az eltünt kofferkulcsot az éjjeliszerkény alatt.

 

A mai nap folyamán dr. Lassner Zoltán rendőrkapitány kihallgatta a ház lakóit. A nyomozás megállapította, hogy Koltai János hamis néven volt bejelentve és igazi neve Lehoczki Béla, aki a csepeli tölténygyárban dolgozott három évvel ezelőtt. A nyomozás eddigi adatai szerint Lehoczki követte el a gyilkosságot és a rendőrség körözőlevelet bocsájtott ki ellene. A másik albérlő Balog József tisztázta magát, alibit igazolt, otthon sem volt egész nap. A nyomozást a rendőrség a legnagyobb erővel folytatja Lehoczki kézrekerítésére.


Még vissza sem érkezett a rendőri bizottság az Eötvös-utcai gyilkosság színhelyéről, máris ujabb rablógyilkosságot jelentettek telefonon a főkapitányság központi ügyeletére. A Népszinház-utca 33. számu házban a II. emelet 7. számu lakásban meggyilkolva találták Fisera Ferencné, született Bartsch Otilia 41 éves kávéházi felirónőt.

 

A főkapitányságról dr. Czibor Ferenc detektívfőnök ment ki Angyal László detektívfőfelügyelővel és a rendőrorvossal a helyszinre. Fisera Ferencné kétszobás lakásban lakott. Az egyik szobáját albérletbe adta Gál Gusztáv pincérnek. Az ágy és dívány között a földön teljesen felöltözve találták holtan. A halott feje borzalmasan össze volt roncsolva, arcát egészen eléktelenítette egy hatalmas zuzódás. A bal szem tájékán széles, mély seb tátongott. A nyakán pedig fojtogatás nyomai láthatók. A holttest mellett megtalálták az áldozat fekete bőrretiküljét, benne a pénztárcáját üresen.

 

A rendőrorvos megállapította, hogy a gyilkosság napokkal ezelőtt történt és a holltest azóta pokróccal letakarva feküdt, a fejére az éjjeli szekrény márványlapja volt rátéve. A rendőri bizottság megállapította, hogy nem rablógyilkosság történt, hanem egyéni bosszu műve a gyilkosság. Dr. Lassner rendőrkapitány vasárnap kihallgatta a meggyilkolt nő rokonságát, hogy kikkel érintkezett a kaszírnő, kik jártak fel hozzá gyakrabban. Egyikük sem tudott oly értelemben vallani, amelyre a nyomozás támaszkodni tudott volna. Igy ennek a gyilkosságnak a tetteseit a rendőrség ismeri.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98