Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

Szappankészítés szénhidrogénekből

Régi probléma megoldása van teljesülőben az organikus chemiai-technológia terén, jelesen a szénhidrogének felhasználása szappankészitésre. A szappanok, mint a zsírsavak alkalisói, igen fontos szerepet töltenek be a közéletben, s ha a szénhidrogéneket sikerül ilyenformán átalakítani, nyilvánvaló, hogy ennek igen sok szempontból nagy fontossága lenne.

A feladat megoldása azon fordul meg, hogy miként lehet a szénhidrogéneket zsírsavakká oxidálni. A háború okozta anyaghiány ezt a feladatot újra homloktérbe tolta és megoldására neves chemikusok vállalkoztak, kiknek munkája sikerre vezetett, úgy hogy ma már az ügy kikerült a kísérletezés szakából és kezd a gyártás terére lépni s ha sikerül néhány technikai nehézséget legyőzni, semmi akadálya sem lesz egy új iparág kifejlesztésének.

A háború alatt BERGMANN vaskazánokban 135 C°-on paraffinba levegőt vezetett s ily módon elszappanosítható zsírszerű tömeget kapott, a melyből jól habzó szappant készíthetett. Ez a mód azonban igen hosszadalmas. A kenőcsszerű tömeg ledesztillálva adja az elszappanosítható részt, a többi el nem szappanositható rész leginkább nem oxidálódott paraffinból, gyantás és kátrányos termékből áll.

Már régebbről is van tudomásunk, hogy a szénhidrogének oxidálására vonatkozólag értek el némi eredményeket, de ezek az eljárások csak tudományos szempontból voltak fontosak, a gyakorlatban azonban nem váltak be. Gill és MENSEL a szénhidrogéneket chromsavval, mások salétromsavval oxidálták. HARRIES a telítetlen szénhidrogéneket pedig azonnal zsírsavakká alakította át. A levegő oxigénjével való oxidálás esetén mint katalizátorok jó szolgálatot tesznek a mangánvegyületek, azonkívül a nemesfémek közül a platina és az ozmiumsav.

Újabban a KRÁMER ÉS FLAMMER HEILBRONNI CZÉG laboratóriumában Kelber ért el a szénhidrogének oxidálása terén jelentős eredményeket. Ö a paraffint oxigénben elporlasztva, 140-150 C°-on oxidálja. Ez a hőmérséklet azonban a körülményekhez és a reakczió sebességéhez mérten 200 C°-ra is fölemelkedik, úgy hogy ebben az esetben hűtésről kell gondoskodni. Míg BERGMANN-nak előbb említett eljárása hetekig tart el, addig KELBER eljárásával sokszor 90-100%-os kitermeléssel 4-5 óra alatt czélt érhetünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98