Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Katonai bizottság nyomoz a megzsarolt tőzsdeügynökök ügyében

- A Hétfői Napló tudósítójától.

Részletesen beszámoltak a lapok arról, hogy Gál Béla, magát a katonai nyomozónak nevező egyén, két társával az utcán megszólította Glück Imre, Fodor Nándor és Weisz Béla tőzsdebizományosokat és igazoltatás után a Szerb-utcába, egy hivatalos irodahelyiségbe vitte őket, ahol mind a hármukat kisebb-nagyobb összegek erejéig meg akarta zsarolni. Gál Béla hivatalos hatalmára való hivatkozással mindaddig nem akarta szabadon engedni a három embert, - azon a címen, hogy kommunisták – amíg Glück ötvenezer, Fodor huszonötezer és Weisz tizezer koronát nem fizet.

 

Weisztől és Fodortól megkapta az összeget, erre szabadlábra is helyezte mind a kettőt, de Glücktől csak tízezer koronát kapott, a kért ötvenezer helyett és azt az ígéretet, hogy másnap délelőtt a Magyar Világ kávéházban a hiányzó negyvenezer koronát megfizeti. Erre az állítólagos nyomozó szabadlábra helyzete a tőzsdebizományost.

 

A rendőrség rájött egy feljelentés révén az egész zsarolási kisérletre, lefogta Gált, de értesítette a katonai hatóságot is a zsarolási manőverről. A mai napon egy katonai bizottság jelent meg a főkapitányságon és a rendőrséggel közösen a legerélyesebb nyomozást indította meg a katonai személyek után, akik ebben az ügyben szerepeltek. A rendőri nyomozás rendelkezésére bocsátotta a katonai bizottságnak azoknak az állítólagos katonai egyéneknek a neveit, akik közel három hónap óta hasonló módon fogták el az embereket az utcán és valamennyit megzsarolták. Pontos adatokat adott a rendőrség minden egyes esetre vonatkozólag; megmondta a panaszosok neveit, az összeget és azoknak a magukat katonáknak nevező egyéneknek a neveit, akik az illetőket az utcán igazoltatták vagy zsarolási jelenetekben résztvettek.


Ugy tudjuk, hogy a katonai bizottság ebben az ügyben több állítólagos katonát már le is fogott és a mai napon a letartóztatott Gál Bélával együtt már a katonai hatóságnál ujabb négy ember került őrizetbe, akiknek neveit a nyomozás érdekére való tekintettel nem közöljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98