Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Az arzén- és higanysók gyógyító hatása

A higanysókat és újabban az arzénsókat széltében használják vérbajos ( ??) emberek gyógyítására, hatásuk módjának magyarázatára nézve azonban még eltérők a vélemények. A legújabb időkig általános volt az a magyarázat, hogy ezek a gyógyszerek egyenesen a kórokozókat ( Spirochaeta pallida ) pusztitják el.

Ma számos meggyőző vizsgálattal sikerült az e felfogáshoz ragaszkodókat is véleményük megmásitására birni. Az ügy helyes megitélését most Tovana, Iruzo és Kolmer1 nagyon fontos kisérletekkel segitik elő.

Az ő tapasztalataik szerint a helyesen megválasztott arsphenamin ( =arsenobenzol ) és hydrargyrium bichloratum ( HgCl) adagok intravénásan befecskendezve nyúlban és emberben a vér agglutinintermelő tulajdonságát fokozzák, a haemolysintermelést pedig kezdetben csökkentik, későbben azonban szintén fokozzák. Ez a kedvező hatás csak kis adagok hatására következik be; nagyobb adagok az agglutininek és a haemolysinek, vagy az antitestek képződését általában csökkentik.

Toyana, Ikuzo, Kolmer kisérleteik alapján kimondják, hogy az arzén- és higanysók gyógyító hatásának értékes része első sorban azon alapszik, hogy a szervezet chemiai védő fegyvereinek termelését fokozzák, vagyis – mesterszót használva – a szervezet antitest- és komplementtermelő tehetségét nagy mértékben elősegítik. G. S.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az arzén Az arzén egy kémcsőben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98