Dtum
Login with Facebookk
1920 | Szeptember

A régi védők ragaszkodnak a népbiztosok védelméhez

Ujabb bonyodalmak a bünpörben

- A Hétfői Napló tudósítójától. –


A népbiztosok bünpörében nehéz bonyodalmak keletkeztek a legutóbb felmerül incidensből kifolyólag, főképp amiatt, mert a biróság uj védőket rendelt ki. A régi védők vasárnap délelőtt értekezletet tartottak és ezen elhatározták, hogy terjedelmes előterjesztésbe foglalják az ügyben történt sérelmeket és azt dr. Stocker Antal kuriai biró főtárgyalási elnökhöz juttatják hétfőn reggelre. Azonnal megfogalmazták az előterjesztést is. Ebben azzal érvelnek, hogy az uj védők kirendelése nem volt törvényszerű. A Bp. 302 §-a szerint a védelem nem teljesítése, vagy a védőnek szándékos elmaradása, vagy eltávozása esetén a biróság köteles lett volna a legrosszabb esetben a vádlottakat megkérdezni, hogy kivántak-e védőt választani. A régi védők az ügyvédi kamarának intézkedését ideiglenes elégtételnek tekintik és az az álláspontjuk, hogy a kamara döntése után kötelességük és fogunk is további védői funkciókat teljesíteni.


Az újonnan kirendelt védők között különböző felfogás van tekintetben, vajjon a védői tisztséget elfogadhatják-e, vagy sem. Dr. Bonta Károly, akit Vántus Károly számára rendeltek ki hivatalból védőnek már beadványt is intézett a törvényszékhez, amelyben közli, hogy a védelmet nem látja el. Indokul azt hozta fel, hogy a proletárdiktatura idején őt két ízben is letartóztatták, lehetetlenség tehát azt kívánni tőle, hogy védői tisztséget teljesítsen minden elfogultság nélkül. Egyik-másik uj védő amiatt aggodalmaskodott, hogy a két hónap óta tartó főtárgyalás hatalmas peranyagát nem ismer és készületlenül nem ugorhatnak be a védelem ellátására.


Egyébként a uj védők hétfőn délelőtt szintén értekezletet tartanak és kísérletet tesznek arra, hogy a védelem ellátása, vagy megtagadása kérdésében egyöntetű határozatot hozzanak.


A régi védők szintén megjelennek a hétfői főtárgyaláson és végre is a bíróság fog dönteni abban a kérdésben, hogy kik védjék a népbiztosokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98