Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

A tengeri felhasználása czukorkészítésre

Midőn Angolország I. Napoleon idejében, több mint egy századdal ezelőtt, Francziaországot körülzárta úgy, hogy nádczukorhoz nem juthatott, Parmentier fölhívta a figyelmet, hogy a tengeri zöld szárában jelentékeny mennyiségű czukor van, mely a nádczukortól különbözik. Azonban ez a dolog feledésbe ment s helyette a czukorrépából állítottak elő czukrot.

Azóta a répából nagy mennyiségű czukrot termelnek s a czukorrépaföldek óriási kiterjedést értek el egész Európában. Újabban Amerikából jön a hír, hogy Pensylvánia kellős közepén, West-Moreland-ban több millió dollárral gyár alakult, mely tengeriből állít elő czukrot és ezenfelül a tengeriből papirosanyagot és állati táplálékot is termel.

Doby és Stewart tanár meghatározták a tengeri termesztésének legczélszerűbb módját, hogy czukortartalmát lehetővé növeljék. És bár még a termesztés módja nem érte el a tökéletesség fokát, már is sikerült olyan tengerihez jutni, mely éppen olyan dús czukortartalmú, mint a czukornád, és jóval bővebben czukortermő, mint a répa.

A kisérlet csak néhány fajváltozattal történt és arra az eredményre vezetett, hogy ha a tengeri csövét letörik, mikor még a magvak tejesek, vagyis mielőtt a növény tartalékanyagait a termés kifejlődésére fordítaná, a szénhidrátok erősen megnövekednek benne úgy, hogy a czukortartalom a növény súlyának 17 %-ára emelkedik.

Meg kell jegyeznünk, hogy a cső eltávolítása egyébként is jelentősen módosítja a növény életét, mert jóval kisebb súlyt kell viselnie s nem kell a maga részére szilárd vázat létesítenie s a szár elkovásodása nem következik be oly mértékben, mint rendes körülmények között. Helyette a növényrostok jobb minőségűvé fejlődnek s papirospép készítésére alkalmasabbakká válnak.

A cochinchinai földmívelésügyi kamara jelentése szerint Stewart a tengeriszárból előállított 88 % léből 13 % czukrot kapott, míg a csutka, mag, szakáll és levélzet 20 % erjeszthető anyagot tartalmaz, melyből a súly fele mint 95 %-os alkohol termelhető ki, a másik fele pedig nitrogénban gazdag maradvány és értékes takarmányul szolgál.

Egy tonna tengeri növényből 90 kg czukor és körülbelül ennyi, kitünő papirospép készítésre alkalmas czellulóze termelhető. Mexikóban és az Egyesült-Államokban 1 ha-ról 130 – 170 tonna súlyú tengeri növény kapható, vagyis 11000 – 15000 kg czukor, ugyanennyi növényrost, 1/10 ennyi alkohol és 1/20 ennyi takarmánypogácsa. Ez a szám egyetlen aratásra vonatkozok; az Egyesült-Államokban pedig évenként kétszer, Mexikóban pedig háromszor arathatnak tengerit.

Ha mindez igaz, és kételkednünk benne nem igen lehet, mert Murriyville-ben már egy tengericzukorgyár teljes működésében van, akkor a tengericzukorgyártás valóságos forradalmat fog előidézni a czukorgyártás terén. A czukorrépa-földek lassankint el fognak tünni, hogy helyüket tengeriföldek foglalják el, melyek sokkal bővebben és gazdaságosabban termelik a czukrot.

A Csonka-Magyarországra kiválóan fontos ez a dolog, mert a megmaradt területünknek jóformán egyedüli gazdasági forrása a mezőgazdaság és a mezőgazdasági ipar. Czukorgyáraink jelentékeny része idegen megszállás alatt van. Erdeink legnagyobb részét elvették tőlünk s a papirost ennélfogva külföldről kell megszereznünk. A tengericzukorgyártás tehát egyszerre hatalmas lendületet adna mezőgazdasági termelésünknek.
B. Ö.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98