Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

A földvagyonváltság kedvezményes lerovása

A vagyonváltságról szóló 1921. évi törvénycikk 4. §-a kimondja, hogy a mezőgazdasági ingatlannál a birtokos összes földterületeinek minden kataszteri holdja után a kataszteri tiszta jövedelem szerinti táblázatában kijelölt kulcs alapján kivetett búzamennyiséget tartozik megfizetni.

A búza helyett a tőzsdei árat is fizetheti a vagyonváltság kötelezett. A búza tőzsdei ára ma 2600 korona körül jár. A törvény ugyanezen szakasza azonban rendkivüli kedvezményt nyújt azoknak, akik a törvény életbeléptetésének napjától számított 3 hónapon belül fizetik földbirtokvagyonváltságukat.


Miután a törvény kihirdetése, illetve életbeléptetése 1921. szeptember 7-én történt, a három hónapos kedvezményes fizetési határidő nehány napon belül, december 6-án jár le. Akik ezen időn belül fizetik meg földbirtokvagyonváltságukat, azoknál a mai tőzsdei ár helyett ezer koronás búza ár jön számításba. Más szóval, akik földvagyonváltságukat december 6-ig készpénzzel befizetik, azok a vagyonváltságból rájuk eső búzamennyiség helyett métermázsánkint 2600 korona helyett csak ezer koronát tartoznak fizetni.

Bár a gazdák szervezetei és lapunk szerkesztősége is megkereste a pénzügyminisztériumot, hogy mivel a kivetések még nem történtek meg, a december 6-iki határidőt hosszabbítsa meg, úgy tudjuk, hogy a pénzügyminisztérium ebbe a meghosszabbításba nem megy bele. A földmívelő és gazdaközönségnek akarunk szolgálatot tenni tehát, mikor figyelmeztetjük erre a fontos határidőre, hogy ezen napig fizesse be földvagyonváltságát, mert különben a magas tőzsdeár szerint kell adóznia.

Fele vagyonváltságot sem kell fizetnie annak, aki figyelmeztetésünket megszívlelve, december 6-ig fizeti be földvagyonváltságát. Hogy csak egy példára utaljunk, egy 20 holdas gazdánál, akinek kataszteri tiszta jövedelme holdankint 15.000 korona, annál a december 6-iki határidő elmulasztása 32.000 korona különbözetet jelent, mert december 6-ig 20.000 koronával szabadulhat a vagyonváltságtól, azontúl 52.000 koronát kell fizetnie vagyonváltság gyanánt.

Szőlő- és erdőbirtoknál nem kell vigyázni ilyen határidőre, mert ott nem búzában van megállapítva a vagyonváltság, hanem pénzben.

Tájékoztatásul közöljük, hogy földvagyonváltság alól mentesek az állami, községi és kulturális alapítványú birtokon kívül az egy kataszteri holdat meg nem haladó földbirtokok s a kiosztott házhelyek.

Aki egy évig volt a fronton s 50 holdnál kisebb a birtoka, a vagyonváltságnak csak 2/3-át fizeti. Ugyanennyit fizet az egynél több gyermeket hadiözvegy s a hadirokkantak is, ha legalább 50 %-ig váltak rokkanttá. Teljesen mentes a vagyonváltság alól azon egynél több gyermekes hadiözvegy s 50%-os vagy ennél súlyosabb hadirokkant, akinek földbirtoka 5 holdnál nem nagyobb.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Új bor - Isten éltessen, Kati! A templom kapujában - rokkant katona édesanyjával
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98