Dtum
Login with Facebookk
1921 | Június

Megkezdődött az aratás

Budapest, junius 18. 

Az alföldi rónákon arató lányok és legények víg dalolása közben vágtatnak a kocsik ki a táblára. Kezdődik az aratás. A rozskalászok éretten várják a kaszapengést s dőlnek a rendek egymásután. Második aratás ez, mióta megszabadultunk a harctól és vértől.

Két éve vörös és oláh leste éhesen a magyar róna kalásztengerét. Ma csak a magyarság felé köszönget a kalászhullám; mintha vigasztalni akarná, hogy a kukoricás maximálós kenyérféle után lesz végre jó rozskenyér, fehér búzakenyér. 

Reméljük, mire e sorok az arató földmívesnép kezébe kerülnek, már napvilágot lát a közélelmezési miniszter rendelete, hogy szabadon rendelkezik a gazda termésével, arató részével, béres a konvenciójával.

Abban meg nem is kételkedünk, hogy a földmívelő nép nem idegen szenzáloknak adja el a termést, hanem szövetkezve értékesíti, hogy a közvetítő spekulációt kiküszöbölje a gazda és a fogyasztó közül.

Minden örömben üröm is van.
Ott lesekednek a szabadforgalom kupecei. A nagymalmok – állítólag – trösztre készülnek, hogy diktálják a gabonaárakat gazdáknak, a lisztárakat meg a kenyérevőnek. A börze is kiéhezetten készül a spekulációra. Nem is beszélünk az antant – „jóvátevő” bizottságáról, mely bizonyára szintén akarja tartani a zsákot. Ha háromszor ekkora termés lett volna, se tömhettük volna tele azt a zsákot, amivel ez a sokféle náció körülállja a magyar csűrt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aratás kézzel Aratás géppel
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98