Dtum
Login with Facebookk
1921 | Május

Törvényjavaslat a pénzforgalom ideiglenes szabályozásáról

Április 26.

Erődy-Harrach Béla a pénzügyi bizottság előadója ismertette a pénzforgalom ideiglenes szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. Temesváry Imre kérte a pénzügyminisztert, hogy a pénz kicserélésére olyan határidőt kell kitüzni, amelyről az ország minden egyes részén előre tudomást szerezhessenek. Szabó Balázs örömmel üdvözölte az új magyar koronát és megnyugvással vette tudomásul, hogy a pénzkicserélés minden levonás nélkül történik.

Hegedüs Lóránt pénzügyminiszter hosszabb beszéd keretében mutatott rá a javaslat nagy fontosságára. Most elszakadunk az osztrák koronától és ez a szakadás végleges, mert az osztrák koronarendszerhez soha többé nem fogunk visszatérni. Ezentúl csak fedezett pénz lesz és amily arányban nőni fog az új pénznek a mennyisége a régihez képest, olyan arányban kell emelkedni a magyar valutának.

Az Osztrák-Magyar Bankkal sikerült megegyezésre jutni és az intézet magyarországi szervezetét a magyar bankhivatal működése részére megszerezte. Közép-Európában közös pénzrendszernek kell kialakulni és ezért a frankvalutára fogunk áttérni. A nemzetgyűlés ezután általánosságban és részleteiben is elfogadta a javaslatot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98