Dtum
Login with Facebookk
1921 | November

A szerelem nagykereskedője

Egy szélhámos utja Berlinből Amerikába, Budapestre és Konstantinápolyba


A rabszolgások és rabszolgakereskedés modern formái domborodnak ki abból a vallomásból, amit Dorner Félix tett a rendőrségen. Maga az ember is érdekes, nem mindennapi jelenség, nyakatekert életfilozófiája Krafft Ebing példái közé kivánkozik. Dorner 30-35 éves ember, aktiv lovastiszt volt a német hadseregben. Még a háboru előtt le kellett rangjáról mondania, mert életmódja a nem éppen tulszigoru erkölcsü Berlint is megbontránkoztatta és 1913 nyarán nagy port vert fel egyik törvényszéki tárgyalása. A lapok heteken át hasábokon foglalkoztak Dorner viselt dolgaival.


A leánykereskedő, mint vallásalapitó Dorner Félix és egy barátja, gróf Holden Max, sokat forgolódtak a könnyű vérű nők között és fantasztikus fekete miséket, vad tobzódásokat rendeztek, és ezeknek az összejöveteleknek mindig misztikusabb és misztikusabb formát adtak. A társaság is egyre szaporodott és lassan szertartásszerű szokások alakultak ki. a könnyűvérű nők helyett később uri nőket toborozott Dorner és barátja. Gyenge idegzetű, hisztériás nők és elfajult férfiak találkoztak Dornernél, aki később egy villát bérelt ki céljaira. A botrány ugy pattant ki, hogy egy berlini gyáros fiatal leányát megfigyeltette és az egész társaságot rendőrkézre jutatta. Dorner akor valahogy kibujt az igazságszolgáltatás keze alól és Amerikába tette át székhelyét.


Itt már mint vallásalapító lépett fel és megalapitotta a „Szerelem vallását”. Extrém férfiak, nők seregestül tódultak Dornerhez, aki könyveket adott ki, formális bibliákat, szertartást irt elő és nagyszerű üzletet csinált mindezekből. A háboruban aztán internálták és csak 1919-ben került haza.

 

Mivel nem sikerült sokáig sem Amerikában, sem – mint tervezte – Párisba jutnia, Berlinben ujra nekilátott, hogy fölelevenitse régi összeköttetéseit. Dornert azonban figyelték és mindenhol egy-egy titkosrendőrbe ütközött. Eljött tehát a német fővárosból Bécsbe, majd Budapestre, nem talált azonban alkalmas talajt és Bukarestbe utazott. Innen Konstantinápolyba ment. A Pera Palaceban szállt meg és megkezdte működését. Kisérletei azonban állandóan kudarccal végződtek, mert újonnan fölavatott hittestvérei, mikor látták, hogy Dornernek a vallás csak üzlet, egyszerűen faképnél hagyták. Tanácstalanul ődöngött a piszkos és zagyva konstantinápolyi utcákon ls megismerkedett Rozmoff Vaszilíjjel, egy menekült moszkvai leánykereskedővel, Rozmoff csak bólogatott Dorner előadására, amit vallásáról és annak pompás üzletszerűségéről tartott, aztán röviden igy felelt:
- Na az én üzletem mégis csak biztosabb.
Aztán végignézett az elegáns exlovastiszten.
- Ha a maga megjelenésével birnék, milliókat keresnék….Tudja mi legyünk üzlettársak! Én adom az utasitást, maga végrehajtja, a hasznon osztozunk. Gilt?
- Hand d’rauf! – nyujtotta a kezét Dorner és az alku meg volt kötve.
Munkában.
Dornernek az volt a hivatásam hogy vállalkozó szellemű bukott nőket hozzon Bécsből és Budapestről. A „szállitmányt” Rozmoff vette át és helyezte el Bukarestben és Konstantinápolyban .
Elsőizben egy sextettet vitt Dorner, hat leányból „orfeumi táncszámot” szervezett.
- Nem baj, ha nem is tud táncolni, kisasszony – mondta az áldozatnak, - mi majd megtanitjuk. Amig tanul teljes ellátást és havi 10,000 koronát kap.
Másodszor nősülni szándékozó gazdag perzsák és törökök részére vitt menyasszonyokat. Harmadszor csak két hölgyet sikerült szereznie, akik mind a ketten beleszerettek a lelkiismeretlen emberbe. Ezeket azzal hitegette, hogy elveszi őket feleségül. Mindegyiknek azt mondotta:
- A másik hölgy aki velünk utazik, az unokanővérem, de ne tégy emlitést előtte házasságunkról, mert mindent elrontasz….
Negyedszer egy urileány esett Dorner hálójába. Wanderer Károly bécsi kereskedőnek fiatal leánya volt az áldozat. Az apa megsejtett valamit és igazoltatta Dornert. Dorner aztán másnap elutazott Bécsből, de vele jött Wanderer Irma is hamis utlevéllel. A szerencsétlen kereskedő értesitette a budapesti rendőrséget és Patay detektiv tegnap egy budai szállóban elfogta Dornert. A rendőrség most azt igyekszik tisztázni, hogy kik azok a magyar lányok, akiket Dorner innen elvitt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A szerencsés véletlen A szerencsés véletlen
Érdekes történetet írtak meg az ujságok a napokban egy fiumei...
A BKE ifjusági vándordíja A BKE ifjusági vándordíja
Selejtező mérkőzések. Barcsay-utcai gimnázium – Kegyesrendi...
Földmivesek gyülése Földmivesek gyülése
Az Országos Munkásvédő Szövetség a husvét két napján Turkevén...
Infláció és a kereskedelem Infláció és a kereskedelem
Bárhol jár az ember, napok óta mást sem hall: defláció, infláció!...
A zöld sugár
Mióta Verne Gyula a zöld sugárra felhívta a figyelmet, titkos vágy...
A nagyítóüveg csodái A nagyítóüveg csodái
Találós kérdés következik most, szíves olvasók. Ha valaki egy öt...
Miért nem szabad Tibetben cigarettázni?
Egy angolországi dohánykereskedő cég kérvényt adott be a tibeti...
Új Magyarország Új Magyarország
A Nyugat e száma, két hónap előtt megállapított terv szerint, arra a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98