Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | Április

Eltáncolt milliók

A rendőrség – Az idei farsangról -A végtelen báli éjszakák


A naptár szerint már kiléptünk a farsangból, ennek dacára a mulatságok még javában dulnak. Bál bált követ és nincsen az az egyesület, amely legalább egy éjszakával ne áldozott volna Karnevál őfelségének. Régen nem volt olyan mozgalmas farsang, mint ebben az évben, amikor nem mult el nap, hogy legalább öt-hat helyen ne rendeztek volna táncmulatságot.


A legtöbb bál a Vigadóban zajlott le. A főváros azonban nem használta ki a kinálkozó konjunkturát, mindazonáltal jelentékeny összegű jövedelmet értek el. A Vigadóban lefolyt mulatságokra vonatkozólag a következőket mondták munkatársunknak:


- Amióta a Vigadó fennáll, annyi mulatság még nem volt, mint idén. Még ősszel foglalták le az eggyes dátumokat, novemberben pedig már egyetlenegy szabad nap fölött nem rendelkeztünk. Voltak olyan napok, amikor a Vigadó termeit háromszor is igénybe vették. Hat órakor volt egy hangverseny, nyolc órakor a másik tíz órakor már táncteremmé alakították át a széksoros nézőteret. A mulatságokon átlagosan kétezer ember vett részt. Legnagyobb volt a hirlapírók bálja, az „Éjféli riport”m amikor több mint négyezer ember szorongott az összes termekben. Most március vége felé közeledünk, ennek dacára azonban még számos este van lefoglalva báli mulatságok részére.


Hasonlóképpen nyilatkozott a Gellért-szálloda, ahol tudvalevőleg a nagytermet szokták felhasználni táncmulatságok céljaira. Mert jelenleg csak két nagyobb helyiség áll a farsangoló közönség rendelkezésére és ezért ezen a két helyen zsufolódtak össze az idei táncmulatságok.


A főkapitányságon külön ügyosztályon intézik a záróra-meghosszabbítások ügyét. A Béla-utcai épület első emeleti szobája állandóan zsufolva van, ugy hogy a tisztviselők a késő déli órákig szünet nélkül intézik el a beérkező aktákat. Mindenki táncmulatságot rendez és mindenki kivilágos kivirradtig shymmizik – a jótékonycél érdekében. A záróra meghosszabítását ugyanis csakis az igazolt jótékonyság protekciójával engedik meg.


A főkapitányságon az idei évre vonatkozólag a következő információkat kaptuk:
- Az embereken határozottan erőt vett a jótékonysági láz. Mindenki a jótékonyság cégére alatt rendez mulatságot. Naponta halomszámra érkeznek be hozzánk kérvények, amelyben a záróra meghosszabbítását kérik. A rendőrség a legtöbb esetben megadja az engedélyt a reggelig tartó mulatság megtartására, amennyiben beigazoltnak látja, hogy a mulatság bevételének jelentékeny része jótékony célra fordíttatik. Kivételt csakis az álarcosbál képez, mert a multban az ilyen mulatságokon erkölcsrendészet tekintetében számos visszélés történt. Csakis a magánmulatságokon engedélyeztük az álarcot, amikor is a mulatság kifogástalan rendjét a meghívott közönség biztosította.


- A mulatságok természetesen jelentékeny összeget hoztak vigalmi adókban és rendőri illetékben. Hozzávetőleges számítások szerint legalább is négymillió koronára tehető a különböző adókban és illetékekben befolyt összegek. Valószínű azonban, hogy ez az összeg március végén, pontosabb számítások után, a kétszeresére fog emelkedni. A különböző címeken befolyt összegek a mulatságok összbevételének körülbelül a negyven százalékát teszik. Ebből könnyen megállapítható, hogy a mulatságok összbevétele jóval tul van a tízmillió koronán.


Csodálatos dolog hogy a mulatságokon a férfiak kivétel nélkül frakkban jelentek meg. Az idegen bizonyára azt hinné, hogy Budapesten mindenkinek frakkja, vagy legalább is szmokingja van. A pesti elegáns aranyifjak báli fölszerelésére vonatkozólag egy köruti ruhakölcsönző a következő felvilágosítást adta:
- Háromszáznál több frakkom volt raktáron és tessék most körülnézni, alig van három frakk készletben. Minden frakkomat kikölcsönöztem. Valósággal tülekednek az emberek az estélyi ruhákért. A kölcsöndíj egy napra 300 korona. Azelőtt háromszáz koronáért öt frakkot vettem meg. Akinek nem jó a frakk, azonnal átalakítjuk a részére. Persze ez külön pénzbe kerül. Sokan megtartják a kölcsönbe vett frakkot, vagyis megveszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Rádiofonon keresztül Rádiofonon keresztül
Gyárfás Ibolyka, a világhirü magyar hegedűművésznő Berlinbe arat most...
 Milyenek voltak az ősemberek?  2. Milyenek voltak az ősemberek? 2.
Milyen volt az ősember? Egy előző cikkünkben említettük már, hogy a...
Nemzetközi zsebtolvaj a Nemzeti Színházban Nemzetközi zsebtolvaj a Nemzeti Színházban
Az este nagy riadalmat okozott a Nemzeti Színház előcsarnokában egy...
Félsiker a kerékpáros versenyen Félsiker a kerékpáros versenyen
A negyedik német-magyar kerékpáros viadallal befejeződött az idei...
Truman a tartós béke megteremtéséről és Amerika feladatairól Truman a tartós béke megteremtéséről és Amerika feladatairól
Truman elnök hétfőn elmondott „State of the Union”...
Az FTC I. osztályú versenye Az FTC I. osztályú versenye
Délután 6 órakor Dr. Rendek Károly, a Birkózó Szövetség főtitkára meg...
A legnagyobb angol pályaudvar A legnagyobb angol pályaudvar
Csak nemrég készült el teljesen Londonban az ugynevezett...
Tóth Árpád: Háborús lírikusok Tóth Árpád: Háborús lírikusok
Ismét több háborús verskötet fekszik asztalunkon. Ismét a már eddig...
Bécsi közlemény az országgyűlés föloszlatásáról Bécsi közlemény az országgyűlés föloszlatásáról
A bécsi „Neue Freie Presse” február 8-án ezt jelenti a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98