Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Budapesten elfogták az aradi bankrablókat

Menekülés közben milliós betöréseket követtek el.

Annak idején nagy feltünést keltett egy Aradon fényes nappal elkövetett bankrablás, amelyet a vakmerő tettesek amerikai stilusban követtek el. Egy délelőtt Aradon a Komlós Testvérek-féle bankház előtt egy auto állott meg, amelyből öt jól öltözött férfi szállott ki.


Az öt férfi bement a bankba és a egyik az igazgató után érdeklődött. Addig ketten a bank ajtajában helyezkedtek el, majd hirtelen mind az öt egyén revolvert rántott elő és a megrémült banktisztviselőkre céloztak.


- Aki megmozdul, a halál fia! – kiáltották a hivatalnokokra, akik fölemelt kezekkel adták meg magukat, minthogy gondolni sem lehetett arra, hogy a revolveres banditáknak ellent tudjanak állani.
A betörők ezután nekiestek a páncélszekrénynek, amelyet teljesen kifosztottak. A páncélszekrényből elvittek 600.000 leit és több millió korona értékű idegen valutát. A támadók egyikénél kézikoffer volt, amelyben a rablott értékeket sietve elhelyezték. Aztán hirtelen kiugrottak az ajtón, beültek az autóba, amely sebes iramban elszáguldott velük.


A román hatóságok erélyes nyomozást indítottak a vakmerő tettesek után, akik ellen köröző-levelet adtak ki. Az aradi rendőrség értesítése nyomán a budapesti főkapitányság is nyomozott a bankrablók után és az egyiket Lunczer Béla rovott multu egyén, hires kasszafuró személyében sikerült Budapesten elfognia.


Lunczer elfogatása alkalmával tizenhat kasszafurást ismert be és több belvárosi üzletben követett el kasszafurásos betörést. Vallomásai során elmondotta, hogy része volt az aradi bankrablásban is, amelyet négy társával követett el.


Ugyanekkor megnevezte a társait is Menyhárt Gyula, Tállai Gergely, Bodnár Lajos és Gallovics Miklós személyében. Ezeket azonban a rendőrség nem tudta felkutatni a legszorgosabb vizsgálat dacára.


Ez év március havában Lunczer társai visszamentek Aradra. Ott felismerték és elfogták őket. A biróság sulyos büntetést mért ki a vakmerő bankrablókra, akik közül Menyhártot, Tállait és Bodnárt 12 évi, Gallovicsot pedig 4 évi fegyházra ítélte.


Az elítéltek közül Menyhárt és Tállai megszöktek a fegyházból és állítólag Budapestre menekültek. A budapesti rendőrség ismét nyomozásba kezdett, még pedig sikerrel.


A két szökött rabot vasárnap éjszaka a detektivek fölismerték és nyomban előállították őket a főkapitányságra. Menyhárt és Tállai részletesen elmondották a szökésük körülményeit és bevallották, hogy Budapesten való tartózkodásuk alatt számos kasszafurást követtek el.


Kihallgatásuk után mindkettőjüket ismét letartóztatták és ma délelőtt átkisérték őket az ügyészég fogházába, ahol további sorsuk felett dönteni fognak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98