Dtum
Login with Facebookk
1922 | Február

Az egyiptomi képirás technikája 2.

Az egyiptomiak tudván azt, hogy rengeteg időnek kell eltelnie, míg a meghalt új életre ébred, minden szellemi erejükkel arra törekedtek, hogy úgy a holttestet magát, mint a halál utáni földi élet szükségleti czikkeit s a halottak lakását, ennek a nagy időnek megfelelően konzerválják. Ez pedig csak természettudományi ismeretek segítségével történhetett.

Az egyiptomi képirás kezdetben nem volt önálló művészet, eleinte ugyanis csak a reliefeket és szobrokat festették. A képirás csak akkor kezdi magát függetleníteni, mikor a rajzokat mélyen a kőfalba vésték s a mélyedést színes pasztákkal töltötték ki.

A későbbi, tulajdonképpeni falfestmények úgy készültek, hogy a sziklafalak érdes felületét először iszappal vagy agyagréteggel vonták be. Erre a sima alapra egy második réteget raktak fel, mely szalmával kevert aszfaltból állott. Mindkét réteg meglehetősen vastag volt.

Erre jött rá azután kb. 1 mm vastagságban a festészeti értelemben vett, tulajdonképpeni alapozás, mely krétából, vagy fehér agyagból állott. (A mai festők alapbevonata is ebből áll, csak krétán kívül még enyvet is tartalmaz.) A festékek vízfestékek voltak, melyekhez gummit, enyvet, esetleg tojássárgáját kevertek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98