Dtum
Login with Facebookk
1922 | Június

Hozomány mint szépségtapasz vagy amikor a pénz elértéktelenedik és a csunya feleség megmarad

Egyik német városkában esett meg az alábbi történet, melynek sajátossága kétségen kívül a háboru befejezése óta előállott valutáris eltolódásokban gyökeredzik.


A német városka egyik ismert fiatalembere még a háboru előtt elvenné feleségül a város egyik tekintélyes polgárának földi bájakban ugyan nem tulságosan gazdag, de anyagiakban annál inkább bővelkedő leányát. A hozomány 100,000 "békebeli" márkát tett ki, amit a fiatal férj egy állandó jellegű járadékra változtatott át.


Közben kitört a háboru, s a fiatal férj öt éven keresztül a harctéren szolgálta a német birodalom érdekeit. Még a háboru során azonban a 4 százalékos járadékát becserélte egy magasabb kamatozásu hadikölcsönjáradékra, amiért a haza köszönetén kívül egy ideig igen tekintélyes összegeket kapott kézhez.


A háboru befejezése a férjet egy szörnyü probléma elé állította. Felesége a háboru tartama alatt ugyan egyáltalán nem volt képes megkorrigálni a természetnek vele szemben megnyilvánult mostohaságait, a férjuram ellenen pár nap mulva kénytelen volt megállapítani, hogy viszont a márka folytonos zuhanása következtében már korántsem rendelkezik olyan tekintélyes tapasztalatokkal, amelyek felesége őnagyságának szépségbeli fogyatékosságait kellőkép leplezni tudják. Ezért aztán, - miután hasztalan kisérleteket tett arra nézve, hogy az apóssal az uj helyzetet megértese és ennek megfelelőleg a házassági szerződés megfelelő revizióját elérje, - beadvánnyal fordult a birósághoz, amelynek feleségének arcképét mellékelve, a hozomány kiló mértékű, utólagos felemelését, illetve az egykori hozomány valorizációját kéri.


A biróság döntését, mely elvi jelentőségnek ígérkezik, természetesen a legnagyobb türelmetlenséggel várja nem csak a férj, hanem Németország sok hasonló esetü polgára is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98