Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Milyenek voltak az ősemberek? 1.

A biblia a teremtés isteni müvéről szóló leírásában az első emberpárt a „földből való” Ádámot és az „élők anyját” Évát, a teremtés koronájaként, eszményi szépségben állítja elénk. A három monoteista (egyistenhivő) vallás: a zsidó, keresztény és mohamedán, egyértelmüen vallja ezt és vallja azt is, hogy ettől az első emberpártól származott az egész emberiség.

Hogy miért teremtett az Isten csak egy emberpárt és miért nem mindjárt sokat, erre egy zsidó hagyomány akképpen felel, hogy az Örökkévaló azért teremtett csak egyetlen emberpárt, hogy a későbbi emberiségben senki se dicsekedhessék származásának előkelőségével. Gyönyörü gondolat ez az emberek egyenlőségéről. Csakhogy, sajnos, már az ősszülők közvetlen utódai, Kain és Abel között kitört az elsőbbségért való versengés, mely gyilkossággal, kegyetlen testvérgyilkossággal végződött.

Ime, már a biblia feltárja, hogy az első emberek keblében vadállati ösztönök viharzottak. A tudomány kutatásai pedig véget vetettek ama régi hitnek, mintha az első emberek eszményi testi szépségben jöttek volna világra. Ádámot és Évát mint a férfi- és nőiszépség tökéletes mintaképeit állítja elénk a költők fantáziája, a Középkor festő- és szobrászmüvészei pedig vetélkedve igyekeznek az emberiség ősszülőit mennél fenségesebb testi szépségben vászonra vetni és márványban megörökíteni.

De hát megfelel-e a költők és müvészek eszményi képzelete a valóságnak? Valóban szép volt-e az ősember?  Nem, az ősembert a legjobb akarattal sem lehet szépnek mondani. Hiszen ma már minden kétséget kizáróan tisztában vagyunk azzal, hogy az emberi nemet az állati törzsfa egyik – és tegyük hozzá, legtökéletesebb – tagjának kell tekintenünk. Darwin Károly (1809-1882) hirneves angol tudós állapította ezt meg „A fajok eredetéről a természetes kiválás által” című korszakos művében.

Az ősember csontvázának alapos tudományos vizsgálata kiderítette, hogy az emberiség gyermekkorában közelebb állott az állatokhoz, mint a mai fogalmak szerinti emberekhez. Nem igaz azonban az, amit itt-ott félig tréfásan, félig komolyan mondanak, mint hogyha az ember a majomból származott volna.

Az embert nem már a legrégibb őskorban, ugyszólván már a csirájában, egyedül álló külön nem volt az állatok világában. Az ősember csontváza között áthidalhatatlan különbségek vannak; így csontváza között áthidalhatatlan különbségek vannak, igy hát a majomtól való származásról szó sem lehet.

Annyi azonban kétségtelen, hogy sok évszázezred telhetett el, amig az egyenesen járni képes ősemberből a történelmi ember kifejlődhetett. A mai korban már nincsenek ősemberek, de a föld egyes részeiben még most élnek olyan fajok, melyek az ősember és a történelmi ember között átmenetet képeznek.

A Himalája hegységben, egyes ázsiai szigeteken, Ausztráliában, Afrikában, ez utóbbi földrészen a cserjelakó törpék (busmannok) és Délamerika legrégibb bennszülöttei ma is inkább állati, mint emberi életet élnek, kiknek lakásuk nincs, kik nem tudják, hogy céltalan barangolásaikban este hol hajtják álomra fejüket.

 

(folyt köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Homo Floresiensis(ősember) Az ősember barlangrajza: Bölények Az ősember barlangrajza: Bölény
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kiterjesztik a forgalmiadómentességet Kiterjesztik a forgalmiadómentességet
Annakidején, amikor a bolettaszelvények forgalomba kerültek, a...
Watt James és a gőzgép gyártása Watt James és a gőzgép gyártása
Az első Watt-féle gőzgépet Hamilton herceg szénbányáiban állították...
A BTC legyőzte az FTC-t A BTC legyőzte az FTC-t
Budapesti Torna-Club I. 2 : 0 eredménynyel győz a Ferenczvárosi...
Zeppelin gróf legujabb felszállása Zeppelin gróf legujabb felszállása
Zeppelin gróf, a hires léghajós, a minap ismét felszállt több ujabb...
Országos gazdagyűlés Pécsett Országos gazdagyűlés Pécsett
A magyar gazdák szeptember 3-án és 4-ikén tartották meg Pécsett...
Kegyelmet kapott cseh képviselők Kegyelmet kapott cseh képviselők
A király – mint ismeretes – a trónörökös születésnapja...
Nincs egyetlen ország sem, amely a hitleri hatalmat növelni merné Nincs egyetlen ország sem, amely a hitleri hatalmat növelni merné
Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a revizió teljesen a háttérbe...
Márianosztra ismét megtelt női bűnözőkkel Márianosztra ismét megtelt női bűnözőkkel
A nyilas uralom egyik leggaládabb tette volt a börtönkapuk...
Abessziniai lakodalom Bécsben Abessziniai lakodalom Bécsben
Érdekes eseménynek volt a színhelye a bécsi vadászati kiállítás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98