Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

A tömegszállások rejtelmeiből

Diplomás emberek és gonosztevők a szalmazsákon – Megszüntetik a tömegszállásokat


A főváros külső perifériái tele vannak tömegszállásokkal, ahol már nemcsak munkáscsaládok, hanem közhivatalnok és más diplomás emberek huzzák meg magukat éjszakánként a lakáshiány következtében. A jelenlegi lehetetlen lakásviszonyoknak az áldozatai ezek, akik többedmagukkal fekszenek, földön szorosan egymás mellett nők, férfiak vegyesen.


A legtöbb ilyen tömegszállás a Keleti pályaudvar környékén, a Nefelejts-utcában és az Angyalföldön , van. Egy szobában 15-20 ember alszik éjszakánként, teljesen idegenek, akik soha sem ismerték egymást. A tömegszállásokat talán soha sem szellőztetik, mert elviselhetetlen bűz hatja át a szobákat.


A tömegszállások lakói


A tömegszállásokat többnyire futó vendégek veszik igénybe, akik hamarosan nem tudnak hajlék alá jutni. Állandó vendégek is vannak, ezek többnyire menekültek, akik vaggonokban laktak. A tömegszállásokon vidékiek is megfordulnak, akik Budapestre érkeztek és itt a szállodákban sem tudtak szobához jutni. A tömegszállásokon, ahol egy szobában tizenöten is alszanak, biztosan jut hely a tizenhatodiknak is.


Nagyon sok főiskolai hallgató lakik most a perifériák szállóiban, akik az uj iskolai év kezdetén még nem tudtak lakást kapni. Különösen a szerényebb sorsu diákok veszik igénybe egy-egy éjszakára a tömegszállások szalmazsákjait és nappal kávéházban tanulnak.


A kétes egzisztenciájú egyének természetesen a legkitartóbb albérlői a tömegszállásoknak. A főbérlő nem igen jelenti be az ágyrajárókat, akik igy könnyen el tudják kerülni a hatóságok figyelmét. A tömegszállásoknak meg van a maguk házirendjük. A lakótársak nem törődnek egymással, zárkózott természetűek. Egy-egy albérlő pár napos ott tartózkodás után hirtelen eltűnik, egy hónap múlva pedig váratlanul visszatér. Senki se kérdezi tőle, hogy hol volt, mit csinált. Legfeljebb a rendőrség érdeklődik a távolléte alatt történtekre, aminek aztán rendszerint letartóztatás a vége.


Razzia a tömegszállásokban


A rendőrség emberei éppen a tömegszállások kétes egzisztenciáju lakóira való tekintettel gyakran tartanak razziákat. Ezek a razziák többnyire eredménnyel végződnek és sok körözött bűnöző kerül rendőrkézre.


A legutóbbi bűnesetek tettesei közül nem egyet találtak meg a tömegszállásokban, ahol napokon, sőt heteken keresztül sikerült nekik a rendőrség elől elrejtőzniök. Sok foglalkozás nélküli és a főváros területéről kitiltott egyén buzódik meg a tömegszállásokban, amelyeknek léte veszélyezteti a főváros közbiztonságát.


A hatóságok közegészségi szempontból is razziáznak ezeken a helyeken. A tömegszállások a fertőző betegségek terjesztői és erkölcsi szempontból is fölötte károsak, éppen ezért a hatóságok most minden igyekezettel azon vannak, hogy a tömegszállásokat megszüntessék.

Megszüntetik a tömegszállásokat


Budapesten mint egy ötven tömegszállás van, ahol éjszakánként röbb ezer ember nyer elhelyezést. A lakáshiányra való tekintettel a rendőrség mindeddig tűrte ezeket a helyeket, azonban mindinkább arra a meggyőződésre jutottak, hogy sokáig már nem maradhatnak meg.
Az illetékes hatóságok tárgyalásokat kezdetek a honvédelmi minisztériummal, hogy azokat a kaszárnyákat, amelyekre nincsen szükség, engedjék át tömegszállások céljára. A kaszárnyákat erre a célra átalakitanák és a lakókat állandó hatósági ellenőrzés alatt tartanák. Az erre vonatkozó tárgyalások még folyamatban vannak és cvalószínű, hogy sikerülni fog megállapodásra jutni.

Uszora a fekvőhellyel


A tömegszállások főbérlői egy-egy fekvőhelyért jelentékeny árakat számitanak, hogy ezzel is lépést tartsanak a lakásviszonyok nekik kedvező konjunkturájával. Egy szalmazsák a tömegszállásokon sokszor többe kerül, mint egy rendes hónapos szoba.


A szállás éjszakánként 100-150 koronába kerül, vidékieknek azonban 200-300 koronát is felszámitanak egy éjszakára. Ezzel szemben kényelemről szó sincs és a lakók részére rendszerint két mosdót és ugyanannyi törölköző áll rendelkezésre. Azon szokott 15-20 ember reggelenként megosztozni.


Természetes, hogy mindezek a körülmények a hatóságokat gyors beavatkozásra serkentették, amelynek valószínűleg hamarosan meg is lesz a kedvező eredménye.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Magdeburgi Hellas uszóversenye A Magdeburgi Hellas uszóversenye
Magdeburgi Hellas uszóversenyének fontosabb eredményei: 3x50 méteres...
A forradalmi fegyelem erőpróbája…. A forradalmi fegyelem erőpróbája….
A felvonulás és a pompásan sikerült gyakorlatok után négyszögbe...
Tisza beszéde és a horvátok Tisza beszéde és a horvátok
Örvendetes megnyilatkozások hangzanak Horvátországból, nemcsak a...
Az osztálysorsjáték huzásának folytatása
A magy. kir. szab. osztálysorsjáték igazgatósága megjelent...
Olvasóinkhoz Olvasóinkhoz
Ötheti hallgatás után végre ismét megszólalhattunk. Megszólalunk...
Miksa főherczegről Miksa főherczegről
Miksa főherczeget közvetlen közelből láttuk, mikor Thallóczy...
Majorosi nyerte Budapest 25 kilométeres futóbajnokságát Majorosi nyerte Budapest 25 kilométeres futóbajnokságát
A budafoki országúton, a 3 kilométeres kőtől a 15 1/2 -ig és vissza,...
Herczeg Ferencz házassága Herczeg Ferencz házassága
Az irodalom minden barátja örvendeni szokott kedvelt íróinak...
Új Magyarország Új Magyarország
A Nyugat e száma, két hónap előtt megállapított terv szerint, arra a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98