Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Történelmi éghajlatváltozás hatása a szőlőművelésre

A Meteorologische Zeitschrift-ben érdekes tanulmány jelent meg Baravalle-nek a szőlőművelésre vonatkozó levéltári kutatásairól. Baravalle történelmi kútfők és egyházi alapítványok aktái alapján megállapította, hogy a szőlőművelés a középkorban igen kiterjedt volt Stájerország azon helyes részein, a hol most szőlő egyáltalában nem művelhető.

Így egy 1190-ből keletkezett okmány még Leoben mellett is szőlőről tesz említést és Gráczban még a XVIII. században is nagy kiterjedésű szőlők voltak, a melyeknek azóta alig van nyoma. Prohaska a szőlőművelés ily nagy mértékű visszafejlődését gazdasági viszonyokon kívül elsősorban éghajlati változásokban, így a nyári meleg csökkenésében keresi. Ez lehetséges és ebben az esetben vagy a szőlő késői érése, vagy szőlőbetegségek megjelenése vette el a kedvet a szőlőműveléstől.

Ha ez valóban így volt, akkor a nyári évszak hőmérsékletének ilyen nagymértékű megváltoztatása nem szorítkozhatott egyedül Stájerországra, nyomának kell lenni a szomszédos Dunántúlon is, a hol az alacsonyabb domborzatnak megfelelően, a szüretelés időpontjának kellett későbbre tolódni az utolsó századok folyamán. Az erre vonatkozó adatok becsesek a klimatológiai kutatás számára és kivánatos mielőbbi összegyüjtésük.


Szolnoki Imre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szőlőszedés Szőlősorok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98