Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

A Föld melegének kihasználása

 Olaszországban, melynek lakossága a tűzhányóktól már sokat szenvedett, az utóbbi időben a Föld hőjét erőművek hajtására használják. Volterra közelében, Landerelloban (Pisa tartomány) a vulkáni eredetű melegforrások energiáját értékesítik.

– A Larderel-cég már 1818-ban létesített itt nagyobb telepet, hogy a gőzökből bórsavat állítson elő. A források 1000 km2 területen oszlanak el, a gőzök vízzel telt kisebb kráterekből, vagy messze elágazó repedésekből ömlenek. Vízgőzön kívül főleg széndioxid, ammonia, nitrogén, kénhidrogén, kevés hélium és más ritka gázok vannak bennük. A lecsapódott vízgőz bórsavat tartalmaz. Perrone szerint ez a bórsav az itt bőven előforduló turmalinból származik.

A gőzt fúrásokon át sok helyen gyüjtik. 20 m mélységben víz és gőz jelentkezik. A fúrások átmérője rendesen 40 cm. de ezt most bővíteni akarják. A lebocsátott csőbe dugattyút nyomnak, majd hirtelen kirántják, ezáltal kis vulkáni kitörések keletkeznek, melyek iszapot, köveket, vizet és gőzt hoznak fel. Néhány perc mulva tiszta gőz kezd kiáramlani.

A fúrásokat 60-120 m mélyre készítik, hogy a gőz egyenletesen jöjjön. Néha mélyebbre is hatolnak. A gőznyomás a cső nyílásánál 3 légköri nyomású és nem igen változik. Larderello forrásai óránként 3000-14.000 kg gőzt szolgáltatnak, melynek hőmérséklete 180°. 1897-ben motorikus célokra kezdték felhasználni. Először kazánt melegítettek a gőzzel, csak 1905 óta használják fel közvetlenül a gépben. Az így berendezett telep 10 éven át megszakítás nélkül működött.

 

1912-ben 250 kilowatt teljesítményű turbogenerátort állítottak fel. De a gőzt ismét nem közvetlenül használják fel. Egyrészt félnek, hogy a gőz a generátor lapátjait kimarja, másrészt a sűrítőben sem tudnak elég nagy ritkítást előidézni, mert a gőzökben sok olyan gáz van, amely nem csapódik le. A gőzzel kazánt melegítenek. 1913 óta működik ez a telep és 4000 Volt feszűltségű forgóáramot termel. 1916 óta még három turbogenerátor működik.

A kazánban a gőzök aluminiumcsöveket járna körül. Azért nem használnak vascsöveket, mert a vas felületén vasszulfid áll elő, ez pedig rossz hővezető. Mindegyik kazánban 300 cső van, hosszuk 7 m. átmérőjük 30 mm. A gőzfogyasztás kilowatt-óránként 14 kg. A 4000 Volt feszültéget 36.000 Volt-ra transzformálják. Négy transzformátor működik, mindegyik 2860 kilowatt teljesítményű.

A termelt áramot négyféle irányban vezetik el, nemcsak a közeli helyek szükségletét elégítik ki, hanem Piomboban a vasműveket is ellátják, Massában pedig a réz- és vasműveket. A vezetékek, minthogy vulkáni vidéken haladnak, aluminiumból készüléket.


Lagoban a gőzt ismét közvetlenül a gépben akarják kihasználni, mert kevesebb ártalmas gáz van benne. Itt kisebb mélységéig is kell csak fúrni. Az eddigi tapasztalatok alapján a Nápoly közelében levő Pozzuoli vulkáni területén is folynak kísérletezések.

 

Sőt az Amerikai Egyesült-Államokból is járt bizottság Lorderelloban, hogy az amerikai természetes gőzforrások kihasználására tapasztalatokat szerezzen. Az eddigi telepeknek megvan az a hátrányuk, hogy a kis gőznyomás folytán a gépek méretei túlnagyok, ez pedig a hőveszteséget fokozza. Minthogy azonban a gőzt a természet adja, ez a veszteség még nem baj. Nagyobb hiba az, hogy aránytalanul nagy beruházás szükséges.

Mende Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98