Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

A hónap rövidhíreiből

Egy kiló arany húszmillió korona

A korona árfolyamának külföldi gyengülésével párhuzamosan ugrásszerűen emelkedik az arany ára is. Az elmúlt héten már húszmillió koronát is fizettek egy kiló színaranyért, természetesen nem volt eladó, aki ekkora mennyiséget akart volna értékesíteni, de a kisebb tételekben létrejött üzletkötések mind húszmilliós alapon történtek. Ez az ár 32.000 koronás dollárárfolyamnak felel meg. 


Negyvenöt esztendeje szolgálta a gazdáját

A Fráter-féle álmosdi birtokon Gardó Lajos mezőgazdasági munkás most töltötte be egyhelyben való hű és becsületes szolgálatának negyvenötödik esztendejét. Nagyatádi Szabó István földmívelésügyi miniszter Gardót ebből az alkalomból elismerő oklevéllel és pénzbeli jutalommal tüntette ki. Álmosd község pedig a jubilánsnak nagyobb mennyiségű búzát ajándékozott. A kormány elismerését Miskolczy Hugó főszolgabiró fejezte ki az ünnepeltnek. 


Európa városai közül Budapesten és Konstantinápolyban hal meg a legtöbb ember

A Genfben székelő nemzetek szövetsége közegészségügyi kiadványainak legutóbbi száma részletes kimutatást közöl a világ nagyvárosainak halálozási számáról. Ebből kiderül, hogy Európa városai közül Budapestnek van a legnagyobb halálozási százaléka Konstantinápoly után s az egész világon is csupán Bombay, Madrasz és Kalkutta ázsiai városok mulják felül. Európában legkisebb a halálozás Amsterdamban. 


Amerikai hal a Rápcában

A Rápcában egy ismeretlen halat fogtak, amelyről megállapították, hogy ez a kis hal az északamerikai folyóvizekből származó naphal. Ezt a halfajt 1905-ben telepítették meg egyik somogymegyei halgazdaságban. Innen ismeretlen módon a Balatonba jutott. Itt fogtak 1909-ben először hazánkban két darabot. Később a Dunában is találtak belőlük. Most végre pedig a Rápcában fogtak néhány darabot. A hal alig tiz-tizenöt centiméter hosszú és fő ismertető jele kopoltyújának hátsó részén egy fekete és vörös pont.

Pozsonyban legjobb dolguk a végrehajtóknak van

A pozsonyi végrehajtók munkája annyira megnövekedett, hogy kénytelenek kisegítőerőket fogadni az irodákba. Ezek ugyan birósági hivatalnokok s a törvény védelme alatt állanak, de rendes fizetésük nincs, hanem csak végrehajtási költségek bizonyos százalékában részesülnek. Ugylátszik azonban, hogy ez elég jó jövedelmi forrás, mert a legutóbbi időben az egyik ilyen végrehajtó, aki nem képes az összes kiküldetéseket gyalogszerrel elvégezni, automobilt vett és ezt használja nem valami szivesen fogadott látogatásainál. 


Uj személyhajójáratok a budapest-mohácsi vonalon

Az Első Dunagőzhajózási Társaság közli, hogy a budapest-mohácsi vonalon augusztus 1-től kezdődőleg minden hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap Budapestről 22 órakor, érkezés Mohácsra (másnap 7 óra 50 perckor) és augusztus 2-től Mohácsról minden hétfőn, kedden, csütörtökön és szombaton 8 órakor (érkezés Budapestre 16 órakor) személyhajójáratokat indít. A naponkénti mindkét irányból déli 12 órakor induló járat változatlanul fennmarad. 


A vasutak üzleteredménye az 1922/23 költségvetési évben

A Magyar Államvasutak üzleti eredményei az 1922. június 1-től 1923. június 30-ig terjedő évben 57,493,174.000 korona kiadással és 45 és fél milliárd korona bevétellel zárultak. A hiány tehát 12 milliárd korona volt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98